Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Штучний підсолоджувач еритритол, який часто використовують у газованих напоях, протеїнових снеках і навіть зубній пасті, може мати небезпечний вплив на судини головного мозку — про це попереджають вчені з Університету Колорадо в Боулдері.
Фото: з відкритих джерел
Згідно з новим дослідженням, опублікованим у виданні Earth, команда науковців під керівництвом професора Крістофера ДеСуза виявила, що навіть невелика доза еритритолу може порушити функціонування клітин, що вистилають стінки кровоносних судин мозку.
"Ми спостерігали значне зниження активності ферменту, який відповідає за синтез оксиду азоту — важливої речовини, що розширює судини та покращує кровотік", — повідомив професор ДеСуза.
Під впливом підсолоджувача судини втрачають здатність нормально розширюватися, а потім — отримують сигнал до подальшого звуження через зростання рівня білка ендотеліну-1. Це створює умови для тромбоутворення та збільшує ризик інсульту.
Дослідники провели експерименти не лише в лабораторії, а й спостерігали понад 4000 людей у США та Європі. З'ясувалося: у тих, хто мав підвищений рівень еритритолу в крові, протягом трьох років частіше траплялися інсульти й серцеві напади — незалежно від статі чи наявності інших хвороб.
"Якщо ваші судини звужені, а здатність до розщеплення тромбів знижена — ризик інсульту суттєво зростає", — пояснила Оберн Беррі, перша авторка дослідження.
Особливе занепокоєння викликає те, що еритритол може проникати в мозок, на відміну від деяких інших підсолоджувачів, і навіть короткочасний вплив змінює реакцію клітин. Хоча дослідження тривало лише три години, вчені попереджають: щоденне вживання таких доз — потенційно небезпечне.
"Поширене переконання, що некалорійні підсолоджувачі цілком безпечні — під питанням. Ми радимо уважно стежити за їх споживанням", — резюмує професор ДеСуза.
Як вже писали "Коментарі", сніданкові пластівці яскравих кольорів, піца з мікрохвильовки чи великі пакети чипсів — усе це давно стало звичним у нашому щоденному раціоні. Проте свіже дослідження від науковців з Університету Макмастера проливає світло на тривожні наслідки надмірного споживання ультраоброблених продуктів (УОП).