Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Картопля давно займає на нашому столі почесне місце, адже з неї виходить дуже смачний і ситний гарнір. А ось батат менш популярний, хоча його називають корисним аналогом картоплі. Який же овоч краще?
Картопля і батат / Фото: shutterstock.com
Експерти відзначають, що картопля є цінним джерелом вітамінів С і групи В, а також в ній багато калію, фосфору, магній, рибофлавіну та інших мінералів. Також в цьому овочі є антиоксиданти, які захищають клітини організму від пошкоджень і уповільнюють процеси старіння. Ще в бульбах міститься так званий "стійкий" крохмаль, який, як і клітковина, допомагає нормалізувати рівень цукру в крові, запобігаючи розвитку цукрового діабету.
Ще однією перевагою картоплі є високий вміст калію, який в організмі виконує безліч важливих функцій, зокрема підтримує роботу серцево-судинної та нервової систем.
Батат же багатий на вітаміни А й Е, а також потужні антиоксидантні речовини, які захищають організм від розвитку небезпечних захворювань, в тому числі онкології. Також він містить багато клітковини, яка покращує травлення та очищає судини від "поганого" холестерину. Ще активні речовини в бататі сприятливо впливають на нервову систему, підвищуючи концентрацію і покращуючи пам'ять.
Так все ж таки якийсь овоч корисніше? Експерти відзначають, що картопля і батат, попри те, що їх часто порівнюють, не є "родичами", оскільки належать до різних родин (картопля — до пасльонових, а батат — до берізкових). Але за змістом корисних речовин все ж виграє батат, в його складі є повільні вуглеводи, які добре насичують, знижують ризик переїдання і не провокують стрибки цукру в крові.
При цьому, експерти заявили, що ці овочі не можуть бути повноцінною заміною один одному і щоб організм ні чого не потребував, раціон повинен бути різноманітним.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, в чому найголовніша небезпека картоплі.
Новини