Рубрики
МЕНЮ
Любовь Блажко
Більшість людей впевнені в тому, що якщо регулярно їсти продукти, в яких міститься багато заліза і білка, то рівень гемоглобіну повинен бути в повному порядку. Але кваліфікований дієтолог Світлана Фус розповіла, що якщо з білком трохи простіше, то з засвоєнням заліза набагато складніше. Тому прийшов час детальніше розібратися в цьому питанні.
Які продукти впливають на засвоєння заліза. Фото: unsplash
Фахівець каже, що важливо не тільки вибирати продукти з необхідними мікроелементами, але також задуматися про те, як він буде доставлятися в організм. Експерт поділилася, що на цей процес впливає безліч факторів. Наприклад, якщо кислотність шлункового соку низька, то залізо буде засвоюватися організмом не дуже добре. Плюс, важливо враховувати правильне поєднання продуктів, стан кишечника і наявність певних речовин, які сприяють засвоєнню.
Світлана розповідає, що коли ми їмо м'ясо, то отримуємо близько 20 відсотків заліза. А коли ж справа доходить до овочів, круп і бобових — всього 5 відсотків. Саме тому підтримувати рівень гемоглобіну за допомогою яблук, гречки і гранатів складніше. Для того, щоб його підвищити, необхідно якась кількість часу і терпіння.
Дієтолог резюмує, що з помідорів, броколі, цвітної капусти, гарбуза, моркви і навіть картоплі залізо засвоюється набагато краще, ніж, наприклад, зі шпинату, хліба чи сочевиці.
Новини