Рубрики
МЕНЮ
Татьяна Лозовенко
Вітамін D — єдина поживна речовина, яку ваше тіло виробляє під впливом сонячних променів. Однак до 50% населення світу можуть не отримувати достатньо сонячного світла. Почасти це пов'язано з тим, що люди проводять більше часу в приміщенні, носять сонцезахисний крем на вулиці й дотримуються західної дієти з низьким вмістом джерел цього вітаміну.
Рекомендована добова норма (ДВ) становить 800 МО (20 мкг) вітаміну D в день з продуктів. Якщо ви не отримуєте достатньо сонячного світла, рівень вашого споживання має бути ближче до 1000 МО (25 мкг) в день.
7 продуктів з високим вмістом вітаміну D:
1. Гриби
Гриби — єдине рослинне джерело вітаміну D. Як і люди, гриби можуть синтезувати цей вітамін при впливі ультрафіолету. Однак гриби виробляють вітамін D2, тоді як тварини виробляють вітамін D3. Хоча вітамін D2 допомагає підвищити рівень вітаміну D в крові, він може бути не таким ефективним, як вітамін D3. Фактично, деякі різновиди містять до 2300 МО на порцію в 100 грамів — майже в три рази більше денної норми.
2. Лосось
Лосось — популярна жирна риба і відмінне джерело вітаміну D. Згідно з базою даних про склад харчових продуктів Міністерства сільського господарства США (USDA), одна порція вирощеного атлантичного лосося вагою 100 грам містить 526 МО вітаміну D, або 66% денної норми.
3. Оселедець і сардини.
Оселедець їдять у всьому світі. Ії можна подавати сирої, консервованої, копченої або маринованої. Ця рибка також є одним з кращих джерел вітаміну D. Свіжа атлантичний оселедець містить 216 МО на порцію в 100 грам, що становить 27% денної норми.
4. Яєчні жовтки.
Людям, які не їдять рибу, слід знати, що морепродукти — не єдине джерело вітаміну D. Цілісні яйця — ще одне хороше джерело, а також дивно поживна їжа. Один яєчний жовток містить 37 МО вітаміну D або 5% денної норми
5. Жир печінки тріски
Масло печінки тріски — популярна добавка. Якщо ви не любите рибу, вживання жиру печінки тріски може стати ключем до отримання певних поживних речовин, яких немає в інших джерелах. Це відмінне джерело вітаміну D — близько 448 МЕ на чайну ложку (4,9 мл), становить 56% від денної норми. Він використовується протягом багатьох років для профілактики і лікування дефіциту у дітей.
6. Консервований тунець
Багатьом подобається консервований тунець через його смаку і простоти зберігання. До того ж це зазвичай дешевше, ніж купувати свіжу рибу. Консервований світлий тунець містить до 268 МО вітаміну D в 100-грамової порції, що становить 34% від денної норми.
6. Збагачені продукти
У деяких країнах коров'яче молоко, пластівці й апельсиновий сік мають високий рівень вітаміну D.
Раніше "Коментарі" писали про те, чим відрізняє мозок самотньої людини.
Новини