Головна Новини Здоров'я вітаміни і харчові добавки Вчені виявили, що відомий цукрозамінник руйнує ДНК і може викликати рак: він є в газованих напоях
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені виявили, що відомий цукрозамінник руйнує ДНК і може викликати рак: він є в газованих напоях

Йдеться про штучний підсолоджувач сукролазу, яка може «продірявлювати» кишківник

27 липня 2023, 23:55
Поділіться публікацією:

Сукролаза – харчова добавка, яку отримують зі звичайного цукру після хлорування і спеціальної обробки. Винайшли її в 1976 році англійські вчені зовсім випадково, і після тестування дійшли висновку, що серед всіх відомих штучних підсолоджувачів вона найкраща: сукролаза в 600 разів солодший за цукор і не має характерної гірчинки, яка відчувається в інших цукрозамінниках.  

Вчені виявили, що відомий цукрозамінник руйнує ДНК і може викликати рак: він є в газованих напоях

Деякі штучні підсолоджувачі можуть викликати рак (фото з відкритих джерел)

 Ще кілька років тому чисельні дослідження показували, що сукролаза шкідлива тільки якщо перевищити добову норму (5 мг на 1 кілограм ваги тіла). Та й то – передозування може спричинити хіба що нудоту чи розлад шлунку. Або може викликати здуття живота. Загалом же вона не всмоктується в кишківник – повністю виводиться з організму, вважається безпечною і має суцільні плюси:

● глікемічний та інсуліновий індекси дорівнюю нулю, тому її можна навіть діабетикам;

● калорійність всього 268 ккал на 100 грам, а отже сукролаза не впливає на сукролаза вагу і підходить для тих, хто сидить на дієті;

● не викликає алергії, тому алергіки можуть вживати без застереження.

 Останнє дослідження науковців з Університету Північної Кароліни виявило ще одну особливість сукролази, про яку не було відомо. Виявляється, сукролаза-6-ацетат – результат розщеплення сукролази, який раніше вважався неметаболічним з’єднанням, в організмі метаболізує. Результати лабораторних тестів на тканинах стінки кишківника та клітинах крові показали: обидві сполуки генотоксичні. Це означає що вони здатні викликати розрив ланцюжків ДНК, а пошкоджені ДНК можуть призводити до онкологічних захворювань.

Також вчених зацікавило, як сукролаза-6-ацетат взаємодіє з кишківником. Виявилося, що вона впливає на тканини, які вистилають кишківник, і призводить до його негерметичності – ефекту так званого "дірявого кишківника": через його стінки токсини, а також частково перетравлена їжа можуть потрапляти в кров та викликати різні захворювання.

 "Прийшов час переглянути нормативні статуси та безпечність сукролази, – вважає керівник дослідницької групи Сьюзан Шіффман. – Зявляється все більше доказів того, що вона несе значні ризики.

 Тож варто бути дуже обережними у виборі продуктів. Навіть якщо ви не вживаєте цукрозамінник, який містить сукролазу, вона однак потрапляє в організм, оскільки міститься в дієтичних газованих напоях та жувальних гумках.   

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини