Головна Новини Здоров'я вітаміни і харчові добавки 8 найкращих продуктів для здоров'я очей
commentss НОВИНИ Всі новини

8 найкращих продуктів для здоров'я очей

Морква – не єдиний корисний овоч

сьогодні, 09:25
Поділіться публікацією:

Підтримка здоров'я очей є важливим аспектом загального стану організму. Поліпшити зір та уникнути хвороб можна за допомогою 8 маловідомих продуктів, які мають перебувати у раціоні кожного. Як повідомляє портал "Коментарі", про це інформує сайт Eating Well.

8 найкращих продуктів для здоров'я очей

Вітаміни. Фото: із відкритих джерел

Вітамін А підтримує здоров'я рогівки і є частиною пігменту родопсину, який дозволяє перетворювати світло на електричні сигнали, які інтерпретуються як зір.

Батат має втричі більше активності вітаміну А, ніж морква. Це пов'язано з каротиноїдами провітаміну А (одним з яких є бета-каротин), які є неактивними формами вітаміну і надають помаранчевому кольору і діють як антиоксиданти.

Темна листова зелень, така як капуста та шпинат, є основним джерелом лютеїну та зеаксантину – двох каротиноїдів, які захищають сітківку ока. Діючи як антиоксиданти, вони поглинають значну кількість променів синього світла, запобігаючи їх проникненню всередину ока.

Більше споживання таких продуктів підвищує циркулюючий рівень лютеїну та зеаксантину, що уповільнює вікову макулярну дегенерацію (зміни зору, пов'язані з процесом старіння) і може призупинити прогресування катаракту.

Яйця є ще одним чудовим джерелом каротиноїдів лютеїну та зеаксантину.

Дослідження показало, що ті, хто споживав чотири-шість яєць на тиждень протягом 15 років, мали на 46% менший ризик розвитку серйозної втрати зору порівняно з тими, хто споживав одне або менше яйце на тиждень.

Цинк необхідний для активації більше 300 ферментів в організмі, підтримує структуру та стабільність білків у сітківці та захищає клітини сітківки для запобігання та уповільнення втрати зору разом з іншими антиоксидантами, такими як селен.

Устриці є одним із найбільш концентрованих джерел цинку в їжі, і вони забезпечують інші поживні речовини для здоров'я очей, такі як селен, мідь та омега-3 жирні кислоти.

Вітамін Е є потужним антиоксидантом, який захищає клітини у всьому організмі, у тому числі в очах. Окисне ушкодження, викликане впливом навколишнього середовища забрудненням, димом та шкідливими променями, може повільно впливати на клітини ока. Однак, вітамін Е зупиняє цю шкоду, нейтралізуючи вільні радикали.

Вживання більше продуктів, багатих на вітамін Е, важливе для здоров'я очей, а також загального здоров'я. Одна порція сухого смаженого мигдалю забезпечує 45% добової потреби у вітаміні Е. Інші корисні джерела включають насіння соняшнику, лісові горіхи, арахісову олію та авокадо.

Якщо часто виникає сухість очей та роздратування, то споживання жирної риби, наприклад тунця, форелі, скумбрії, сардини та лосося, що містять омега-3, може принести деяке полегшення.

Синдром сухого ока викликаний недостатнім утворенням сліз та відсутністю слізної плівки на очах. Збільшення споживання таких продуктів може значно полегшити симптоми завдяки збільшеному виробленню сльози та протизапальній дії омега-3.

Такий фрукт містить велику кількість вітаміну С. Очі мають високу швидкість метаболізму, тому клітини в очах мають підвищену потребу в антиоксидантному захисті завдяки вітаміну С.

Важливо замінити продукти з високим глікемічним показником (наприклад, рафіновані злаки, закуски та напої з додаванням цукру) на продукти з нижчим показником та високим вмістом клітковини (наприклад, бобові та цілісні зерна).

Крім сприяння здоровому регулюванню рівня цукру в крові, квасоля (консервована та сушена) також є хорошим джерелом інших важливих поживних речовин для очей, таких як цинк та вітаміни групи B.

Читайте також на порталі "Коментарі" — названо органи, яким алкоголь шкодить найбільше.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини