Головна Новини Здоров'я вагітність і пологи Як кинути курити вагітним
commentss НОВИНИ Всі новини

Як кинути курити вагітним

Куріння під час вагітності може завдати серйозної шкоди малюкові та майбутній мамі

5 травня 2021, 11:45 comments1833
Поділіться публікацією:

Куріння під час вагітності завдає шкоди жінці і дитині. Про вплив куріння в особливий період написано багато статей і знято десятки медичних передач. Більшість майбутніх мам розуміють, що наражають дитину і себе на небезпеку. Однак як позбутися згубної звички? Як змусити себе побороти залежність? І що робити зі стресом, який неминуче виникне у жінки при відмові від куріння? Сайт "Коментарі" вирішив розібратися в цьому питанні.

 Як кинути курити вагітним

Як правильно кидати курити вагітним і чому не можна кидати різко. Фото з інтернету

Наслідки куріння під час вагітності

Коли жінка в положенні курить, в її плоду підвищується ризик ускладнень і виникнень різних патологій. Перш за все дитина може народитися фізично і психічно слабким. Дуже часто такі діти народжуються раніше терміну і мають вроджені вади серця. Немовлята, яких народила жінка-курець, часто страждають аномалії нервової системи і серйозними порушеннями психіки. У гіршому випадку дитина народжується мертвим. Багато хто вважає, якщо куріння під час вагітності не залишило відразу наслідків — то все добре. Але це зовсім не так. У мами, яка курить, під час годування виробляється менше молока. Воно має гіркий присмак. Через це багато дітей відмовляються від грудей, і їх доводиться вигодовувати штучно. Крім того, у дітей підвищується ризик померти від раптової зупинки серця. Таке трапляється у дітей в перший рік життя без видимих на те причин. Діти, мати яких курила в період вагітності, вже з народження мають нікотинову залежність і можуть захоплюватися сигаретами з раннього або підліткового віку.

 Як кинути курити вагітним - фото 2

Чи можна вагітній різко відмовлятися від сигарет 

Існує міф, що вагітним жінкам не можна різко відмовлятися від сигарет. Нібито це сильна стресова ситуація для організму. А будь-який стрес може обернутися викиднем або передчасними пологами. Насправді відмова від сигарет — це дійсно морально складно. Однак це набагато краще, ніж продовжувати палити. Саме куріння сигарет може спровокувати відшарування плаценти і кровотеча у вагітної. Коли майбутня мама курить, малюк може не отримувати потрібної кількості кисню. Це негативно впливає на розвиток і функціонування внутрішніх органів дитини.

 Як кинути курити вагітним - фото 3

Чи впливає на здоров'я пасивне куріння

Пасивне куріння також впливає на плід. Жінкам, які виношують дитину, радять не тільки не курити, а й обходити місця, де курять. Адже саме тютюновий дим провокує появу патологій в організмі, який розвивається. Пасивне куріння може спровокувати передчасні пологи, розвиток патологій немовляти, а також привести до появи у малюка вад серця і серйозних захворювань внутрішніх органів. Також тютюновий дим — дуже поширена причина викиднів. Малюкові може загрожувати низька вага при народженні та "смерть у колисці" (коли у дитини раптово зупиняється дихання під час сну і він помирає).

 Як кинути курити вагітним - фото 4

Як правильно кидати курити вагітним

Розберемо найпоширеніші способи, які допоможуть подолати залежність від сигарет.

1. Мотиваційна література

Існує безліч літератури, яка допомагає людям по всьому світу позбутися шкідливої звички. Перш за все слід ознайомитися з книгою Аллена Карра "Легкий спосіб кинути палити". Також можна звернути увагу на "Перестаньмо курити!" Олександра Аполло, "Як я кинув палити" від Astrogreep і "Я більше не палю!" Роберта Уеста.

2. Зміна звичок

Варто виключити зі свого денного розпорядку ті моменти, які асоціюються у вас з сигаретами. Наприклад, це можуть бути телефонні розмови з подругою, випивання чашки кави, після якої неодмінно захочеться викурити сигарету, секс. Проаналізуйте, після чого ви хочете курити і контролюйте себе в цей період або, якщо це можливо, викресліть супутню звичку зі свого життя.

3. Довгі і часті прогулянки

Намагайтеся більшу частину вільного часу проводити на свіжому повітрі. Такі прогулянки знижують тягу до нікотину і збільшують швидкість поширення кисню по організму. Крім того, під осудними поглядами перехожих спокійно покурити все одно не виходить.

4. Замініть куріння менш шкідливою звичкою

Спробуйте при найменшому бажанні курити є щось солодке, наприклад карамельки. Яким би шкідливими вони не здавалися, солодке, з'їдене замість викурювання черговий сигарети, все ж корисніше.

5. Максимально займіть себе справами

Чим більше ви зайняті, тим менше у вас часу думати про куріння. Створіть свій розпорядок дня, вписуйте туди обов'язкові справи. Важливо в період відмови від куріння отримувати максимум позитивних емоцій. Тому заплануйте цікаві зустрічі з близькими і події, які подарують вам гарний настрій.

 Як кинути курити вагітним - фото 5

Важливо не відновлювати шкідливу звичку після пологів. Навіть якщо ви не курите при маляті, шкідливі речовини тютюнового диму залишатимуться на вашому одязі та тілі. Так токсини все одно можуть потрапити в організм немовляти. На додаток до всього, під час грудного вигодовування дитина разом з молоком споживати шкідливі речовини, які негативно впливають на організм, що розвивається. Чим раніше ви кинете курити, тим здоровішою буде ваш малюк. Тому подбайте заздалегідь про здоров'я майбутнього чада і вашому власне здоров'я і благополуччя!

Також сайт "Коментарі" рекомендує прочитати, які хвороби викликає пасивне куріння.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини