Головна Новини Здоров'я вагітність і пологи У Британії народилися діти від трьох батьків
commentss НОВИНИ Всі новини

У Британії народилися діти від трьох батьків

Раніше уряд схвалив новаторську методику ЕКЗ "дитина від трьох батьків"

10 травня 2023, 17:08
Поділіться публікацією:

Після того, як уряд Британії у 2015 році схвалив новаторську методику для створення "дитини від трьох батьків", у країні завдяки цьому способу штучного запліднення народилося вже кілька дітей. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на Бі-бі-сі.

У Британії народилися діти від трьох батьків

Схема трибічного ЕКЗ

Як повідомляє Guardian з посиланням на Британське управління з ембріології та штучного запліднення, таких немовлят було менше п'яти.

Революційний метод тристороннього ЕКЗ розробили вчені в університеті Ньюкасла. Він називається "мітохондріальна замісна терапія" і дозволяє запобігти невиліковним генетичним порушенням у дітей, коли їх матері є носіями мітохондріальних захворювань. Цей спосіб штучного запліднення передбачає використання всього 0,1% ДНК донора-жінки, у зв'язку з чим вчені наполягають, що у дитини лише два батьки, а не три. Йдеться про поєднання мітохондрій із яйцеклітини здорової жінки-донора з ядром із яйцеклітини матері дитини.

У мітохондрій є своя власна ДНК, але, як наполягають вчені, вона не впливає на зовнішність чи інші особистісні характеристики майбутнього немовляти. Тому незважаючи на наявність донорських мітохондрій, дитина буде схожа лише на батьків.

Дефекти мітохондрій у клітинах матері призводять до народження дітей з тяжкими захворюваннями: вони можуть страждати порушенням функцій головного мозку, м'язової дистрофією, вадами серця та сліпотою.

Як пояснював в інтерв'ю Бі-бі-сі професор Даг Тернбулл, який очолив дослідження в Університеті Ньюкасла, у критичних випадках діти з цими захворюваннями помирають у перші 48 годин життя.

"Але це рідкість. Найчастіше ми десятиліттями спостерігаємо людей із високим ступенем інвалідності", — додав професор.

Під час тристороннього ЕКЗ із заплідненої яйцеклітини матері витягують ядро і пересаджують його в запліднену донорську клітину зі здоровими мітохондріями, з якої попередньо було видалено її ядро.

Раніше вчені з Ньюкасла попереджали, що існує ризик "реверсії" у випадку, якщо якісь із дефективних мітохондрій матері все-таки виявляться в кінцевій яйцеклітині, і згодом їхня кількість зросте.

В результаті найперше немовля у світі, зачате цим способом, з'явилося на світ у Мексиці завдяки процедурі, проведеній у США. Він народився у жінки з Йорданії, яка була носієм синдрому Лея — захворювання, що вражає центральну нервову систему людини. Сама вона здорова, але через дефективні мітохондрії у неї загинуло двоє дітей.

Коли вчені з Ньюкасла оголосили про свої дослідження та виступили з ініціативою законодавчого схвалення процедури у Британії, у них були й супротивники. Зокрема, представники Римо-католицької та Англіканської церков, які вважали тристороннє ЕКЗ неетичною та небезпечною процедурою. Крім того, деякі правозахисники висловлювали побоювання, що тристороннє ЕКЗ дозволить створювати так званих "дизайнерських дітей". На їхню думку, така процедура дозволить батькам "керувати" зовнішністю дитини – наприклад, підбирати колір очей, шкіри.

Тим часом, Маляр спростувала російські фейки про вбивство Залужного.

Росія 20 років шпигунила за комп'ютерами по всьому світу.

А українцям виплачуватимуть кошти на ремонт зруйнованих будинків.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини