Головна Новини Здоров'я вагітність і пологи Чутно «гикавку» плода під час вагітності: що робити
commentss НОВИНИ Всі новини

Чутно «гикавку» плода під час вагітності: що робити

На пізніх термінах жінки можуть чути не лише ворушіння плоду, але й інші відчуття

сьогодні, 15:26
Поділіться публікацією:

Багато майбутніх мам на пізніх термінах вагітності відчувають так звану гикавку плода. Що це таке і як її попередити.

Чутно «гикавку» плода під час вагітності: що робити

Іллюстративне фото

Відчуття, які вагітна переживає як "їкання" плода, можна відчувати з 28 тижня вагітності. Фізіологічно цей стан пояснюється скороченням діафрагми плода (м'язи, що розділяють грудну та черевну порожнини).

Гикавка плоду проявляється відчуттям коротких поштовхів (деякі жінки називають це клацаннями), які не викликають больових чи неприємних відчуттів. Даний стан може виникати часто або рідко, триває від п'яти до двадцяти хвилин. Причин так званого "ікання" плода може бути дві. Перша – заковтування плодом надто великої кількості навколоплідних вод, у яких він знаходиться у порожнині матки. У такому разі діафрагма плода реагує на переповнений шлунок і відбувається мимовільне скорочення. Інша, небезпечніша причина – це гіпоксія плода (кисневе голодування). При цьому дратується один із нервових центрів головного мозку плода, і він передає імпульси на скорочення діафрагми.

Якщо гикавка виникає часто або триває довго, необхідно обов'язково звернутися до акушера-гінеколога.

Насамперед з обстежень необхідно зробити кардіотахографію (дослідження серцевого ритму плода) та УЗД з доплерометрією (дане обстеження дає можливість оцінити кровотік у судинах пуповини та у плаценті). Насторожуючим ознакою для вагітної може бути поєднання "ікоти" та підвищення рухової активності плода, а також виявлене лікарем порушення серцевого ритму плода.

Як попередити гикавку плода?

Профілактикою "ікоти", і, відповідно, гіпоксії плода, є правильна підготовка жінки до вагітності: лікування гінекологічних та негінекологічних захворювань, інфекцій, мінімізація стресових станів; правильний режим відпочинку та роботи під час вагітності, достатній сон, часті прогулянки на свіжому повітрі. А за наявності гіпоксії плода – усунення її причин та лікування.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини