Головна Новини Здоров'я фармація Як отримати інсулін за програмою "Доступні ліки"
commentss НОВИНИ Всі новини

Як отримати інсулін за програмою "Доступні ліки"

Держава повністю профінансувала закупівлю 76 видів інсуліну

1 жовтня 2021, 15:07
Поділіться публікацією:

Міністерство охорони здоров'я повідомило, що інсулін відтепер можна отримати за електронним рецептом у будь-якій аптеці, підключеній до системи "Доступні ліки".

Як отримати інсулін за програмою "Доступні ліки"

Засоби контролю рівня глюкози - фото з мережі

З 1 жовтня 2021 р. хворі на діабет отримуватимуть інсулін безкоштовно, натомість держава виділяє аптекам на компенсацію вартості препарату 660 млн грн. Наразі кількість аптек, де його можна отримати — 5,3 тис, що в чотири рази більше, ніж кілька місяців тому.

Опікуватиметься доступністю інсуліну Національна служба здоров'я України (НСЗУ). Завдяки цьому зникнуть два недоліки:

1) раніше держава не мала можливості повністю профінансувати необхідний об'єм закупівель, тому частину коштів компенсували місцеві бюджети, які не завжди з цим справлялись. Тому траплялись випадки, коли людина частину доз отримувала безкоштовно, а частину — оплачувала сама, або приймала менші дози, ніж було призначено;

2) замала кількість аптек, які надавали інсулін за державною програмою.

Відтепер кошти за препарати у аптеках з системи "Доступні ліки" оплачуватимуться єдиним платником, а купівля препарату у підприємців відбуватиметься прозоро і за оптимальними цінами. Розроблено спеціальну процедуру отримання Е-рецепта на інсулін:

1) спершу пацієнт відвідує ендокринолога, який складає індивідуальний лікувальний план і вносить дані про дозування і тип інсуліну до електронної бази даних охорони здоров'я;

2) далі сімейний лікар або ендокринолог формують електронний рецепт  і надсилають його пацієнту в СМС;

3) врешті пацієнт отримує інсулін у аптеці, яка працює з системою "Доступні ліки" і має наліпку "+Інсуліни", при чому адреса аптеки значення немає.

У Facebook відразу з'явились коментарі пацієнтів та їхніх родичів, які прочитали новину про інсулін. Громадяни запитують, як отримати електронний рецепт хворим, які осліпли від діабету, або мають старенький кнопковий телефон, або  не уміють подивитись СМС через свій поважний вік? 

"В поліклініці мені, дочці інсулінозалежної 85-річної людини, відмовились надсилати електронні рецепти на мій номер телефону, бо потрібно, щоб він особисто їх отримував і що не можна до його декларації в розділі СМС підв'язати мій номер телефону. Тепер мені потрібно їхати 175 км до батьків, щоб взяти телефон і отримати для них інсулін. Ну, або хай помирають? І чому ваша телефонна лінія не відповідає?"

Також є зауваження, що аптеки розміщені по території областей дуже нерівномірно:

"Слухав вчора Волинське радіо: на всю область дев'ять аптек в цій програмі. Це має бути зручно? Про всі новації слід говорити також з точки зору пацієнта".

І дійсно, НСЗУ інформує, що у Харківській області — 560 аптек у системі "Доступні ліки", у Дніпропетровській — 492, у Львівській — на порядок менше — всього 38.

Дізнатись, які аптеки підключені до системи "Доступні ліки" і пропонують інсулін, можна за коротким номером 16-77 або на онлайн-карті у розділі "Е-дані" сайту НСЗУ. Дізнатись повний перелік ліків за цією програмою — див. посилання.

Крім інсуліну, решта рецептурних препаратів будуть продаватись виключно за електронними рецептами з весни 2022 року. 

Раніш портал "Коментарі" повідомляв, про запровадження е-лікарняних в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини