Головна Новини Здоров'я фармація Медикаменти: найпоширеніші батьківські помилки
commentss НОВИНИ Всі новини

Медикаменти: найпоширеніші батьківські помилки

За оцінками експертів близько 71 000 дітей потрапляють до відділень невідкладної допомоги в результаті ненавмисних помилок батьків, які дають своїм дітям лікарські препарати

10 лютого 2021, 11:53
Поділіться публікацією:

Подібні помилки можуть привести до тривалої хвороби, надають потенційно серйозні побічні ефекти, особливо у немовлят і дітей ясельного віку.

Медикаменти: найпоширеніші батьківські помилки

Прийом ліків. Фото: Shutterstock

"Маленька вага дитини та її незрілий метаболізм роблять малюка значно вразливішим для лікарських помилок", — пояснює Даніель Фрателли, доктор медичних наук в Мічигані.

Простий крок, як читання етикетки ліків в аптеці, може допомогти запобігти багатьом бідам. Якщо вам не знайомі слова, зазначені на етикетці або незрозумілі вказівки дозування, попросіть фармацевта дати вам пояснення.

Застуда

Багато ліків містять ті ж активні інгредієнти, навіть якщо симптоми, які вони лікують, відрізняються. Наприклад, багато мультисимптомних ліків проти застуди містять ацетамінофен — знеболюючий і жарознижуючий препарат, який містить Tylenol. Якщо ви робите свій вибір на користь такого мультикомплексного препарату — ваша дитина буде отримувати парацетамол у два рази більше від рекомендованої кількості.

Ігнорування приписів лікаря

"Дуже заманливо припинити давати антибіотики, коли вашій дитині стає краще. Але бактерії в організмі можуть стати стійкими до лікування, якщо ви не будете слідувати повному курсу лікування", — каже Райні Кашал, доктор медичних наук у Нью-Йорку.

Якщо недуг повертається, ваша дитина повинна буде почати спочатку повний курс іншого антибіотика, який може мати більш серйозні побічні ефекти.

Давати ліки не за призначенням

Багато батьків дають Benadryl своїм дітям, щоб допомогти їм заснути в літаку, але дослідники виявили, що такий препарат не допомагає маленьким дітям спати, а навпаки — здатний зробити їх ще більш гіперактивними.

Неправильне дозування

Дослідження Нью-Йоркського університету медицини виявило, що 70% батьків наливають більше рекомендованої кількості ліків у мірні стаканчики з надрукованими відмітками. Дослідники вважають, що це відбувається частково тому, що деякі батьки не дивляться на позначки на чашці, наливаючи ліки "на око".

Фахівці не рекомендують використовувати чайну чи столову ложку для вимірювання дозування — скористайтеся шприцом або спеціальною чашкою з відмітками в мл.

Дозування на підставі віку дитини, замість ключового фактора — ваги

Діти засвоюють ліки по-різному в залежності від того, скільки вони важать, а не скільки їм років. Ця різниця особливо важлива, якщо ваша дитина має надлишкову або недостатню вагу для свого віку.

Раніше "Коментарі" писали, амніотична рідина і маловоддя: відповіді на найважливіші питання майбутніх мам.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини