Головна Новини Здоров'я наше тіло З якого віку можна курити кальян
commentss НОВИНИ Всі новини

З якого віку можна курити кальян

Розберімося, чим загрожує досить невинне, на перший погляд, захоплення кальянами

7 квітня 2021, 14:58 comments3534
Поділіться публікацією:

Релакс у колі друзів із клубами ароматного диму і цікавим спілкуванням — ідеальна картина вечора для багатьох підлітків. При цьому часто і вони, і їхні батьки ставлять собі питання — чи можна курити кальян до 18 років згідно із законом України, чи можна курити кальян у 14 років, як це дозволяє законодавство деяких демократичних країн і чи не карається куріння кальяну неповнолітніми в закладах адміністративною відповідальністю для власників. Отже, чи можна курити кальян дітям? Відповідь однозначна — ні! Ні за законом, ні з точки зору турботи про їхнє здоров'я.

З якого віку можна курити кальян

Дівчина курить кальян (фото з відкритих джерел)

Розберімося, чим загрожує досить невинне, на перший погляд, захоплення кальянами. Звичайно, він менш шкідливий, ніж сигаретний дим, проте все ж приносить шкоди організму. При цьому потрібно розуміти, що він також містить шкідливі речовини й "засмічує" легені.

Багатьох цікавить відповідь на питання: з якого віку можна курити кальян у закладах. За законодавством України куріння кальяну дозволено особам, які досягли 18 років. У США цей поріг піднятий до 21 року. Зрозуміло, що ніхто дітям, які виглядають старше, і підліткам паспорт у закладах перевіряти не буде. Для них бажання клієнта — закон. Ймовірно, але не факт. Якщо ви виглядаєте досить дорослим, ніхто і не спитає. Часто батьки, керуючись статтями про нешкідливість кальяну, самі, заради розваги пропонують його власним дітям як у кафе, так і вдома.

З якого віку можна курити кальян - фото 2

Медики попереджають — таке легковажне поводження батьків небезпечне: до 18 років в організмі дитини відбувається активна фаза формування і зростання, тому навіть незначною інтоксикацією можна завдати досить серйозного удару здоров'ю: токсичні речовини, які надходять в організм із димом при палінні, призводять до порушення обміну речовин у дитини, уповільнення обмінних процесів і нарощення гормонального фону. Крім цього, порушується робота центральної нервової системи, що викликає гіперреактивність, дратівливість, неуважність у дитини, знижує її успішність і показники в навчанні, здатність концентруватися і негативно впливає на пам'ять та активність дитини загалом.

Дослідженнями доведено, що токсичні речовини кальянного диму згубно впливають на зір і часто стають причиною короткозорості. Непоодинокі випадки, коли діти, покуривши кальян, скаржилися на слабкість, нудоту, сильний головний біль. Це свідчить про концентрацію в їхньому організмі високої дози шкідливих речовин.

Навіть у дорослих куріння кальяну нерідко викликає легке запаморочення, яке помилково пов'язують із розслабленням, але це — наслідок інтоксикації й нестачі кисню. Тому курити кальян дітям категорично не рекомендується ні як виняток, ні як данину моді.

Багато хто впевнений, що безнікотиновий кальян абсолютно нешкідливий і його цілком можна курити особам, які не досягли 18 років. Однак це лише маркетинговий хід, оскільки низка речовин, які містяться в кальянному димі, набагато шкідливіші й небезпечніші для здоров'я, аніж нікотин.

Чи законно приносити кальян школярам і підліткам у спеціалізованих закладах? Юридично — ні. Закон дозволяє вживання кальяну лише після того, як особі виповнилося 18 років. Але, звичайно, клієнтів обслужать, тому забезпечити безпеку дитини — завдання насамперед батьків, адже кальян — це модно серед молоді, а молоді люди дотримуються моди часом сліпо, не замислюючись про наслідки.

Чим же конкретно небезпечний кальян? Після контакту з тютюном, що тліє, організм курця насичується сумішшю нікотину, важких смол і різних домішок. За даними досліджень, за 5 хвилин затяжок через легені проходить півтора літра шкідливих речовин! Навіть рідкий фільтр у колбі, через який проходить дим перед потраплянням у тіло людини, не робить куріння кальяну менш шкідливим. Рідкий фільтр затримує близько половини канцерогенів, інші ж проходять захисний бар'єр.

З якого віку можна курити кальян - фото 3

Особливо небезпечна для здоров'я ситуація, коли в кальянній відсутня система вентиляції. В таких умовах можливе швидке настання гіпоксії через задимлення простору, що призводить до функціональних збоїв у роботі організму.

Чим же загрожує куріння кальяну для незміцнілого організму:

— виникненням алергії;

- захворюваннями серцево-судинної й дихальної систем;

- розвитком нікотинової залежності;

- погіршенням уваги, зниженням мозкової активності й уповільненням мовної моторики;

- отруєнням і ураженням внутрішніх органів.

Усе це, окремо і в сукупності, може стати причиною як тимчасового нездужання, так і стати каталізатором для запуску патологічних процесів в організмі курця. Згідно з дослідженнями, вживання кальяну підвищує ризик переходу на більш важкі токсичні речовини на 80%. Тобто ймовірність того, що дитина перейде з кальяну на алкоголь або сигарети, якщо не більш важкі наркотичні речовини, — 4 до 5.

Нагадаємо, спеціалісти порівняли шкоду, яку отримує організм людини від куріння сигарет і кальяну. Як з'ясувалося, куріння кальяну в кілька разів шкідливіше, аніж куріння сигарет.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини