Головна Новини Здоров'я наше тіло Як розпізнати дефіцит калію в організмі і чим загрожує його нестача
commentss НОВИНИ Всі новини

Як розпізнати дефіцит калію в організмі і чим загрожує його нестача

Усе, що потрібно знати про симптоми дефіциту калію

10 лютого 2022, 18:04
Поділіться публікацією:

Дефіцит калію може виникнути, якщо людина не отримує достатньої кількості калію зі свого раціону або втрачає занадто багато калію через тривалу діарею або блювоту. Симптоми залежать від тяжкості дефіциту, але можуть включати високий кров’яний тиск, запор, проблеми з нирками, м’язову слабкість, втому та проблеми з серцем. Про це повідомляє Medical  News Today.

Як розпізнати дефіцит калію в організмі і чим загрожує його нестача

Вимірювання артеріального тиску - Medical News Today

Закреп

Калій відіграє важливу роль у передачі повідомлень від мозку до м’язів і регуляції м’язових скорочень. Низький рівень калію може вплинути на м’язи в кишечнику, що може уповільнити проходження їжі та відходів. Такий вплив на кишечник може викликати закреп і здуття живота.

М’язова слабкість

Дефіцит калію може вплинути на інші м’язи тіла, включаючи м’язи рук і ніг, що може призвести до загальної м’язової слабкості та судом.

Людина втрачає невелику кількість калію через піт, тому сильне потовиділення від інтенсивної фізичної активності або перебування в жаркому кліматі часто може призвести до м’язової слабкості або судом.

Незрозуміла втома

Калій є необхідною поживною речовиною, який присутній у всіх клітинах і тканинах організму. Коли рівень калію падає, це може значно вплинути на широкий спектр функцій організму, що може призвести до низького рівня енергії та як фізичної, так і розумової втоми.

Високий кров'яний тиск

Рівень калію людини може вплинути на її артеріальний тиск.

Низький рівень калію може призвести до підвищення артеріального тиску, особливо у людей з високим споживанням натрію або солі. Калій грає важливу роль у розслабленні кровоносних судин, що допомагає знизити артеріальний тиск людини.

Поліурія

Нирки відповідають за видалення продуктів життєдіяльності та регулювання рівня рідини та електролітів, таких як натрій і калій, у крові. Вони роблять це шляхом виділення відходів і надлишку електролітів з організму з сечею.

Помірна та важка гіпокаліємія може порушити здатність нирок балансувати рівень рідини та електролітів у крові, і це може призвести до збільшення сечовипускання, яке називається поліурією.

Параліч м’язів

Люди з важкою гіпокаліємією можуть відчувати параліч м’язів. Коли рівень калію в організмі дуже низький, м’язи не можуть правильно скорочуватися і можуть взагалі перестати працювати.

Проблеми з диханням

Важка гіпокаліємія також може призвести до проблем з диханням. Дихання вимагає використання кількох м’язів, зокрема діафрагми. Якщо у людини рівень калію стає дуже низьким, ці м’язи можуть працювати неправильно. Людина може відчувати труднощі з глибоким вдихом або відчувати нестачу повітря.

Нерегулярні серцеві ритми

Нерегулярний серцевий ритм є потенційним симптомом гіпокаліємії.

Ще одним симптомом важкої гіпокаліємії є нерегулярний серцевий ритм. Калій відіграє важливу роль у регуляції скорочень усіх м’язів, у тому числі серцевого.

Дуже низький рівень калію в організмі може призвести до нерегулярних серцевих ритмів, включаючи синусову брадикардію, шлуночкову тахікардію та фібриляцію шлуночків. Якщо людина не отримує лікування, ці стани можуть бути небезпечними для життя.

Лікарі можуть виявити нерегулярні серцеві ритми за допомогою електрокардіограми (ЕКГ).

Коли звертатися до лікаря

Людям з симптомами гіпокаліємії слід звернутися до лікаря.

Гіпокаліємія частіше зустрічається у людей із запальними захворюваннями кишечника (IBD) і шлунково-кишковими захворюваннями, які викликають важку або постійну діарею або блювоту. Деякі ліки, такі як проносні та діуретики, також можуть підвищити ризик дефіциту калію.

Важливо негайно звернутися за медичною допомогою при симптомах тяжкої гіпокаліємії, таких як параліч м’язів, проблеми з диханням або нерегулярний серцевий ритм.

Як повідомляли раніше "Коментарі", вчені спростували вплив ваги жінки під час вагітності на дитину.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини