Головна Новини Здоров'я наше тіло Як поліпшити сон і чому це необхідно
commentss НОВИНИ Всі новини

Як поліпшити сон і чому це необхідно

Сьогодні ми з вами обговоримо важливість сну для нашого здоров'я, а також розповімо, як його можна поліпшити

21 квітня 2021, 19:30
Поділіться публікацією:

Кожен із нас знає про необхідність сну для організму. Однак останнім часом багато людей відчувають проблеми зі сном: довго не можуть заснути, прокидаються вночі, не можуть виспатися.

Як поліпшити сон і чому це необхідно

Сон. Фото з відкритих джерел


Отже, давайте розберемося, що таке сон, чому він такий важливий і навіщо взагалі людям спати.


Що таке сон? Сон — це особливий і періодично виникаючий фізіологічний стан свідомості, протилежний стану неспання, який характеризується зниженою реакцією на навколишній світ.


Якщо ж коротко, то сон — це перезавантаження для нашого організму, коли ми відпочиваємо і набираємося сил.


Структура сну поділяється на дві фази: повільний сон і швидкий сон.


Повільний сон складається з чотирьох стадій, триває 80-90 хвилин. Настає відразу після засипання. У цей час знижуються м'язова активність, частота дихання і пульсу, сповільнюється обмін речовин, очі можуть повільно рухатися. Тіло розслаблюється, мозок малоактивний. Організм відпочиває і відновлюється.


Швидкий сон — це п'ята стадія. Він настає за повільним і триває 10-20 хвилин. У цій стадії мозок активно працює, людина бачить сни. В цей час очні яблука роблять швидкі рухи під зімкнутими повіками, проте тіло не рухається.


За ніч ці фази змінюються по черзі. Спочатку йдуть чотири стадії повільного сну (80-90 хвилин), потім їх змінює фаза швидкого сну (10-20 хвилин). Це коло називається циклом сну. Один цикл — це приблизно 90-100 хвилин. Здорова людина проходить п'ять циклів сну за ніч (7,5-8 годин).


Саме тому так важливо за добу спати мінімум 7 годин і бажано не більше 8. Для повного відпочинку і відновлення наш організм повинен пройти 5 циклів сну. В іншому випадку нам загрожує втома і недосипання (якщо менше 7 годин) або сонливість і млявість (якщо більше 8).


Здоровий сон дуже важливий для нас, оскільки у цей час наш організм і мозок відновлюються й відпочивають. Що ж робити людям, у яких виникли проблеми зі сном?


Є кілька способів для поліпшення сну, про які і йтиметься далі:

  1. Збільшити фізичні навантаження протягом дня — щоб добре відпочити, організму потрібно втомитися. Протягом дня виявляйте фізичну активність, щоб ввечері мати змогу відпочити і розслабитися.
  2. Лягайте спати і прокидайтеся в один і той же час — спробуйте вибудувати режим, до якого ваше тіло зможе звикнути й адаптуватися.
  3. Обмежте час денного сну — денний сон може допомогти вам відпочити протягом дня, але він не повинен тривати більше 30 хвилин.
  4. Обладнайте вашу спальню — насамперед йдеться про ліжко. Зробіть усе, щоб вам було на ньому комфортно.
  5. Усуньте відволікаючі шуми і світло — усім відомий факт, що коли в кімнаті темно і тихо, то нам набагато легше заснути.

Як бачимо, багато факторів впливають на якість нашого сну. Ясна річ, що це не вирішується за один день, але якщо почати працювати над собою, то це все може стати звичкою і тоді справи підуть набагато краще.


Сподіваємося, що ця стаття допоможе вам налагодити свій режим і вирішити проблему з недосипанням. Пам'ятайте, що здоровий сон — це запорука гарного настрою і самопочуття на наступний день.


Раніше портал "Коментарі" повідомляв, як пов'язані коронавірус і денний сон.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини