Головна Новини Здоров'я наше тіло Як підготувати організм до переходу на літній час
commentss НОВИНИ Всі новини

Як підготувати організм до переходу на літній час

Переведення годинника може негативно вплинути на біоритми людини

27 березня 2021, 16:52
Поділіться публікацією:

Уже цієї неділі українці почнуть жити по так званому "літньому" часу. Вночі 28 березня стрілки наших годин пересунуться на годину вперед. Іноді організм швидко адаптується до подібних змін, іноді — навпаки, внутрішнього процесу буває складно підлаштуватися під реальний час. Що варто зробити, щоб зробити перехід на "літній" час більш комфортним для себе, підказали Latvijas reitingi.

Як підготувати організм до переходу на літній час

Україна переходить на літній час. Фото із відкритих джерел

Найбільше через переведення годинників страждає, звичайно, наш режим сну. Після переходу на "літній" час людині властиво частіше прокидатися ночами або ж занадто пізно засипати — що впливає на подальшу активність у час дня.

Існує кілька правил, що допоможуть адаптуватися до зміни часу

• Не дійте наскоком. До всіх змін організм варто привчати поступово. З огляду на, що для біологічного годинника ваш час сну і неспання не зміниться, спробуйте співвідносити його з фактичним. Кожен день лягайте спати на чверть години раніше, ніж зазвичай, і так само вставайте. Протягом тижня організм потихеньку підлаштується до "нового" часу самостійно.

• Обов'язково ляжте раніше в суботу, що передує переведення годинників — це прискорить процес звикання. Прокинутися теж краще раніше на хвилин 15-20, в цьому допоможе будильник.

• Слідкуйте за кількістю сну. Лікарі вже давно визначили, що для повноцінного існування людині потрібно 7-8 годин відпочинку. Не забувайте про це.

• Перехід на літній час символізує теплу і сонячну пору року. Намагайтеся частіше бувати на свіжому повітрі — прогулянки при денному світлі благополучно впливають на організм.

• Навіть коли день стане відчутно довшим, не залишайте більшість фізичних навантажень на вечір. Будь-яку роботу, що вимагає витрати сил і енергії, краще виконувати вранці або хоча б вдень. Те ж саме стосується і спортивних навантажень.

• Відмовтеся від напоїв із кофеїном перед сном. Як мінімум за чотири години до засипання ви не повинні пити каву, чай і т.п. Також зменшіть вживання важкої та жирної їжі, спробуйте відмовитися від алкоголю — це допоможе покращитися режиму сну.

За словами експерта зі сну Наталії Берзіні, наш організм, по правді, не потребує зміні "літнього"-"зимового" часу. Тому так важливо стежити за тим, як ми спимо, особливо в період адаптації після переведення годинників.

Нагадаємо, "Коментарі" повідомляли, що перехід на літній час для українців відбудеться о третій ночі 28 березня. Стрілки необхідно перевести на годину вперед.

Також на порталі можна дізнатися, чому нардепи так і не відмовилися від переведення годинників під час голосування відповідного документа в другому читанні. Знайдеться інформація і про інший існуючий варіант відмовитися від "літнього" часу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини