Головна Новини Здоров'я наше тіло Як дожити до 100 років: шведські секрети довголіття
commentss НОВИНИ Всі новини

Як дожити до 100 років: шведські секрети довголіття

Шведський геронтолог Бертіл Марклунд розкрив десять секретів міцного здоров'я своїх співвітчизників

5 січня 2022, 11:45
Поділіться публікацією:

Швеція — одна з найрозвинутіших європейських країн з високим рівнем життя і соціальними стандартами, а ще в ній багато довгожителів. Місцевий геронтолог Бертіл Марклунд розповів, за допомогою яких секретів шведам вдається надовго зберегти своє здоров'я.

Як дожити до 100 років: шведські секрети довголіття

Шведські секрети довголіття (фото з відкритих джерел)

Активність

Жителі Швеції активно займаються спортом, тому що фізичні вправи знімають стрес та стимулюють вироблення ендорфінів в організмі. На тиждень бажано тренуватись 5 разів. Якщо не хочете ходити в зал, тоді просто займайтеся пішою прогулянкою, їздою на велосипеді або танцями. Нехай рух приносить лише задоволення!

Не переживайте через дрібниці

Експерт каже, що необхідно навчитися контролювати свої емоції та не давати дрібним проблемам чи труднощам вибивати вас із колії на весь день. Спробуйте освоїти різні техніки розслаблення, щоб не "заводитися" через нісенітницю.

Спіть добре, але в міру

За допомогою сну організм відновлює сили, а ось хронічний недосип погано позначається як на імунній системі, так і на зовнішньому вигляді. Проте спати понад 10 годин на добу також шкідливо.

Шукайте сонце

Для правильної роботи організму та міцного здоров'я необхідний вітамін D, який виробляється під впливом сонячних променів. Так що в хорошу та ясну погоду не варто сидіти вдома, виходьте у парк на прогулянку та приймайте сонячні ванни.

Харчуйте збалансовано, помірно, але різноманітно

Перейдіть на здорове харчування, відмовившись від жирної/солоної та смаженої їжі, а також копченостей та напівфабрикатів. Додайте до раціону більше овочів, фруктів, продуктів з омега-3 жирними кислотами та антиоксидантами. Періодично влаштовуйте організму розвантажувальні дні.

Пийте воду та… каву

Не забувайте про водяний режим, адже наше тіло на 60% складається з води. Запаси вологи можна поповнювати як рідиною, а й овочами, фруктами, рідкими супами. Експерт також рекомендує пити каву, але в міру, тому що кофеїн сприяють зменшенню ризику діабету, хвороб Альцгеймера та Паркінсона.

Стежте за вагою

Надмірна вага призводить до серцево-судинних захворювань та діабету. При цьому, на думку доктора Марклунда, щоб не повніти, достатньо їсти повільно, ніколи не брати добавки та вибирати корисні продукти.

Дбайте про зуби

Гігієна ротової порожнини впливає на всю систему кровообігу. Кровоточива ясна або запалення може стати причиною серйозного захворювання і навіть зараження крові. Тому не забувайте двічі на рік відвідувати стоматолога, ретельно чистити зуби та не налягати на солодке.

Думайте позитивно

Давайте собі правильні психологічні настанови, бо позитивні думки наповнюють ваше життя енергією, яка притягує лише гарне. А негатив призводить до апатії, занепаду сил, втоми. Оточуйте себе приємними людьми, які мотивують вас та покращують вам настрій.

Ведіть активне соціальне життя

Люди, які часто відчувають самоту, помирають раніше. У них у крові високий відсоток білка фіброгену. Цей білок спричиняє серйозні захворювання. Так що заводите нові знайомства, більше спілкуйтеся, обмінюйтесь інформацією та досвідом.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, у чому головний секрет довголіття японців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини