Головна Новини Здоров'я наше тіло Як боротися з нудотою: дієві способи
commentss НОВИНИ Всі новини

Як боротися з нудотою: дієві способи

Нудота - поширений симптом захворювань

27 липня 2021, 18:06
Поділіться публікацією:

Виходячи з численних досліджень, шлунок — одне з найслабших місць в організмі сучасної людини. Перекушування на ходу, неправильне харчування, постійний стрес і гонка з часом — все це дуже виснажує організм і, звичайно, він за це спасибі не скаже. І ось коли ситуація загострюється до неможливого, з'являється таке неприємне явище, як нудота. Вона значно отруює момент, у який виникла, тому дуже часто люди, які відчувають це неприємне почуття, задаються питанням "Що робити, якщо нудить". У цій статті для вас зібрані кращі способи боротьби з нудотою.

Як боротися з нудотою: дієві способи

First, let's look at the reasons why nausea may occur. Photo: unsplash

Причини нудоти

Для початку розберемося з причинами, за якими може виникати нудота. Найчастіше вона може проявлятися в таких ситуаціях:

Переїдання;

Надлишок жиру в з'їденій їжі;

Зайві стреси, неврози, тривожність;

Розлади вестибулярного апарату (простіше кажучи, нудота може бути симптомом морської хвороби);

Токсикоз під час вагітності;

Отруєння токсичними речовинами (лакофарбові вироби, алкоголь, дим);

Також нудота може бути побічним ефектом від прийняття деяких медикаментів;

Сонячний удар;

Гіпертермія.

Також нудота — поширений симптом захворювань, пов'язаних з шлунково-кишковим трактом, в тому числі панкреатиту, гастриту, апендициту, кишкової непрохідності, гепатиту, цирозу, гельмінтозів, перитоніту та інших.

Так що якщо раптом ви відчуваєте дискомфорт в шлунку і точно знаєте, що це не пов'язано з переїданням, стресом або надмірним вживанням алкоголю, варто звернутися до лікаря. Він визначить причину, по якій це відбувається і призначить препарат, який допоможе впоратися з нудотою.

Як боротися з нудотою: дієві способи - фото 2


Як рятуватися

Якщо ж ви впевнені, що причина поганого самопочуття — вживання в їжу несвіжих продуктів або надмірної кількості спиртного, варто випити активоване вугілля в пропорції 1 таблетка на 10 кг ваги. Якщо ви віддаєте перевагу більш сучасному лікування, можна спробувати сорбенти на кшталт Атоксіла і полісорб, які також допомагають вивести токсичні речовини з організму і вирішити одвічну проблему "що робити, якщо нудить", що виникає після вечірок і застіль. Також після того, як настане полегшення, варто притримувати нежирної дієти, насиченої вуглеводами і білками, щоб швидше відновити сили, не навантажуючи шлунково-кишковий тракт "важкою" їжею. Ще важливо пити багато рідини, в тому числі і мінеральної води, щоб відновити порушений блювотою електролітний баланс і допомогти тілу швидше прийти в себе.

Якщо після вжитого сорбенту нудота не проходить, у вас болить живіт, паморочиться голова, зір стає нечітким, знижується тиск і т.д., це привід для виклику швидкої.

У разі, коли нездужання викликане стресом, є кілька варіантів, як допомогти собі або іншій людині. Якщо ви впевнені, що вам це допоможе, випийте валеріану або настоянку пустирника. Ці препарати допоможуть зняти нервову напругу і відмести проблему, як прибрати нудоту. Є також ефективний засіб, який здатний зняти сильний стрес і допомогти побороти нудоту, але застосовується тільки за призначенням лікаря і це транквілізуючі препарати. Для тих, хто віддає перевагу народним методам, радимо випити ромашкового чаю і подумати про щось хороше.

Як боротися з нудотою: дієві способи - фото 3

Ще одна ймовірна причина виникнення нудоти — заколисування в автомобілі. Якщо вам знайома ця проблема і кожна поїздка супроводжується дзвінком більш досвідченим товаришам і фразою "Нудить. Що робити? ", Вам точно варто спробувати такі способи:

Перед поїздкою варто легко перекусити;

Утримайтеся від вживання кави і тим більше — кави з молоком, оскільки речовини, що містяться в каві здатні подразнювати слизову шлунка, що також може провокувати дискомфорт і біль;

Спробуйте м'ятні льодяники, наприклад: може, жування або розсмоктування не врятують від заколисування, зате вам точно буде смачно. Це призведе до вироблення серотоніну і знизить рівень стресу, який також впливає на появу нудоти.

Також можна спробувати ще одну річ: дивіться у вікно (найкраще перед собою). Ця порада як позбутися від нудоти пов'язаний з механізмом розвитку заколисування: коли ми їдемо, а перед нами нерухомий об'єкт (телефон, книга, сидіння водія), в мозку виникає якийсь дисонанс, що призводить до "морської хвороби". Якщо ж дивитися на об'єкти, що рухаються, мозок буде в порядку, рівно як і контрольований ним вестибулярний апарат.


Як боротися з нудотою: дієві способи - фото 4

У разі, коли причиною нудоти став перегрів, тепловий або сонячний удар, потрібно охолодити потерпілого, напоїти його водою і викликати швидку, оскільки в такому випадку нудота — лише вершина айсберга.

Так, розібравшись з тим, що допомагає від нудоти, ви зможете сміливо надавати допомогу собі та близьким, проте якщо це явище виникає регулярно, варто звернутися до терапевта, який дасть направлення до гастроентеролога чи невролога.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини