Головна Новини Здоров'я наше тіло Вчені розкрили секрет довголіття: 5 речей, які підвищують шанси дожити до 100 років
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені розкрили секрет довголіття: 5 речей, які підвищують шанси дожити до 100 років

Гени, це ще не все. Вчені виявили 5 факторів поведінки людини, які впливають на шанси прожити до 100 років.

11 червня 2024, 16:20
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Вчені, які займаються питаннями довголіття, стверджують, що лише хороших генів недостатньо, щоб прожити до 100 років. За їх дослідженнями значний вплив на тривалість життя людини мають щоденні звички. Вчені виділили п’ять ознак, дотримуючись яких можна прожити значно довше.

Вчені розкрили секрет довголіття: 5 речей, які підвищують шанси дожити до 100 років

Вчені дали поради, як дожити до 100 років. Фото з відкритих джерел

Для того, щоб визначити основні чинники, які можуть впливати на тривалість життя, дослідники проаналізували життя понад 2 тис. довгожителів починаючи з 1995 року. Професор медицини у Бостонському університеті та керівник університетського дослідження Centennial Study у Новій Англії доктор Томас Перлз на основі цих багаторічних спостережень дійшов висновку, що, щоб дожити до 100 років потрібно мати не лише хороші гени, а й сприятливу поведінку.

"Деякі люди думають, що чим старше ти стаєш, тим сильніше хворієш, і що вони не хотіли б жити до цього віку. І це насправді дуже помилкове міркування. Насправді, чим старшим ти стаєш, тим здоровішим ти був", — пояснює Перлз.

У своїх спостереженнях доктор Томас Перлз виділив п’ять основних секретів довголіття, які можуть покращити шанси прожити до 100 років:

  • - Добрий сон — якісний сон впливає на здоров'я, а отже, і на тривалість життя. Якщо спати менш як 6 годин на добу, існує більший ризик отримати діабет та різні серцеві захворювання.
  • - Контроль стресу – стрес неможливо усунути повністю, проте потрібно знайти його джерело та мінімізувати його вплив на організм. Високий стрес сприяє погіршенню самопочуття, імунітету та робить людей більш схильними до хвороб серця та травлення.
  • Здорове харчування – лікарі радять дотримуватись середземноморської дієти, яка вважається однією з найкращих моделей харчування для збереження здоров'я та довголіття. Її основа це споживання овочів, фруктів, риби, цільнозернових продуктів і горіхів. Натомість потрібно зменшити споживання червоного м’яса та уникати оброблених продуктів та продуктів з високим вмістом цукру.
  • - Фізична активність – регулярні тренування позитивно впливають на тривалість життя. Щоб насолоджуватися гарною фізичною формою, високим імунітетом та енергією, потрібно зробити фізичні вправи частиною свого повсякденного життя. Вчені вказують, що силові тренування двічі на тиждень і аеробні вправи тричі на тиждень покращують шанси прожити довше.
  • - Відмова від куріння — сигаретний дим містить багато канцерогенних речовин, які надзвичайно шкідливі для здоров'я. Курці скорочують собі життя, тому що стають набагато більш уразливими до різних захворювань, які негативно впливають на дихальну і серцево-судинною системи. Крім того, курці також можуть впливати і на тих людей, хто не курить.

Вчені також вказують, що існує значний гендерний компонент у довголітті, адже 9 з 10 довгожителів – жінки. Проте, за словами доктора Томаса Перлза, остаточно невідомо, чому жінки частіше досягають екстремального віку.

Разом з тим, Перлз додає, що у випадку супердовгожителів (людям, які прожили понад 110 років) гени мають більшу перевагу, ніж спосіб життя. Вчені, досліджуючи групу з 200 супердовгожителів, виявили комбінацію рідкісних генетичних варіацій, які дозволяють їм жити довше.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про три речі про які найбільше шкодують довгожителі.

Також "Коментарі" писали про смерть найстарішого чоловіка на планеті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини