Головна Новини Здоров'я наше тіло Вчені назвали єдиний вид чаю, який ефективно знижує рівень холестерину
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені назвали єдиний вид чаю, який ефективно знижує рівень холестерину

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, через підвищений рівень холестерину у світі щороку помирає 2,6 млн людей

1 червня 2023, 23:20 comments3973
Поділіться публікацією:

З поганим холестерином, який у прямому значенні слова здатен звести в могилу, можна боротися місяцями – з допомогою дієт, лікарських засобів і крапельниць – і безрезультатно. А можна пити чай… Який саме – знають " Коментарі".

Вчені назвали єдиний вид чаю, який ефективно знижує рівень холестерину

Ройбуш допомагає знизити рівень холестерину (фото з відкритих джерел)

Про "поганий холестерин" більшість людей зазвичай задумується після 40 років, коли раптом виникають серцево-судинні захворювання – в Україні їх має близько 37% дорослого населення. Проте порушення в роботі серця й судин спостерігаються вже з 15 років. Це закономірно з огляду на спосіб життя, який ми ведемо: мало рухаємося, неправильно харчуємося, маємо шкідливі звички. Скажімо, у підлітка, який щотижня  смалить по 20 цигарок, рівень холестерину значно перевищує норму.

Механізм негативного впливу холестерину на організм такий. Надмірна кількість цукру, смаженого, жирного перетворюється в жири, які потраплять у кров і осідають на стінках судин у вигляді атеросклеротичних бляшок. Надлишок солі теж "робить свій внесок" у справу – роз’їдає внутрішню поверхню судин, і бляшки легко до неї чіпляються. Якщо людина веде достатньо активний спосіб життя, жировий обмін нормалізується, поганого холестерину утворюється менше, він не встигає налипати в судинах. В іншому випадку він буквально атакує артерії, засмічуючи їх. З часом бляшки твердіють і збільшуються в розмірах, оскільки на них осідає все більше й більше складових крові – еритроцитів, тромбоцитів і лейкоцитів. Результат – порушення кровотоку, стенокардія, гостра недостатність – серцева і не тільки (ниркова, кишківника, кінцівок тощо), тромби, які можуть відірватися у будь-який момент.

Щоб знизити ризик серцевих захворювань, необхідно зменшити рівень поганого холестерину. Забезпечити це можуть ліпопротеїни високої щільності, або так званий хороший холестерин, який видаляє поганий холестерин зі стінок і допомагає вивести його з організму – чистить артерії. Є ряд продуктів, які це можуть зробити. Наприклад, морква: дві сирі морквини на добу – і показник холестерину знизиться щонайменше на 10%. Виводять холестерин ячмінь та жито, пшеничні висівки, оливкова олія та боби.

Нещодавно  вчені виявили ще один продукт, який дуже добре розправляється з поганим холестерином – чай ройбуш. Це напій червонуватого кольору, який збирають з листя куща аспалатуса лінійного у Південній Африці, неподалік Кейптауну.

 Він має насичений смак з деревними нотками і купу корисних властивостей. Наприклад, у ньому зовсім немає кофеїну, не викликає сонливості, тож вживати його можна без обмежень – навіть дітям і навіть на ніч. Він чудово тонізує організм, пригальмовує процеси старіння (за рахунок великої концентрації флавоноїдів). Підвищує кров’яний тиск (вже за 30 хвилин), що дуже важливо для гіпотоніків. Має бактерицидну функцію та антидіабетичні властивості. А антиоксиданти (ті самі флавоноїди, поліфеноли, кварцетин, аспалатин), яких на 50% більше, ніж в зеленому чаї, значно покращують метаболізм і знижують рівень холестерину.

 Британські науковці спостерігали за сорока особами, які регулярно пили ройбуш. Люди з зайвою вагою, високим рівнем холестерину і, відповідно, невеселими перспективами захворювань серця за шість тижнів показали вражаючі результати: холестерин впав практично до норми. Ціна питання – шість чашок чаю щодня. Але воно того варте. Це смачні "ліки", які паралельно допоможуть вирішувати ряд проблем.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини