Головна Новини Здоров'я наше тіло Укуси кліщів: чим небезпечні і чи можна від них померти
commentss НОВИНИ Всі новини

Укуси кліщів: чим небезпечні і чи можна від них померти

Експерти розповіли, які інфекційні захворювання переносять кліщі і наскільки вони небезпечні для здоров'я і життя

26 травня 2021, 21:20 comments1009
Поділіться публікацією:

Прийшло тепло, і почався сезон відпочинку на природі й в парках, але не варто забувати, що там теж може таїтися небезпека. Травень — початок активізації кліщів, які є переносниками інфекційних захворювань. Чим небезпечні їхні укуси?

Укуси кліщів: чим небезпечні і чи можна від них померти

Чи можна померти від укусу кліща (фото з відкритих джерел)

Експерти розповіли, що є два небезпечних захворювання, які можна підхопити через укус цієї маленької комахи: кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) і кліщовий енцефаліт:

— хвороба Лайма — від неї люди не помирають. Її переносником є кожен третій кліщ; 

— кліщовий енцефаліт — це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується лихоманкою, інтоксикацією та ураженням речовини головного мозку (енцефаліт) і/або оболонок головного та спинного мозку (менінгіт і менінгоенцефаліт).

Можливий розвиток і інших симптомів, наприклад, почервоніння в місці укусу, підвищення температури тіла, головний біль, біль у суглобах і м'язах, ломота в тілі.

Пам'ятайте, що при самостійному видаленні кліща, який присмоктався, слід потім звернутися до дільничного терапевта (лікаря-інфекціоніста, педіатра), який призначить профілактичне лікування.

Профілактичний прийом призначеного антибіотика дозволить попередити не тільки хворобу Лайма, а й інші бактеріальні інфекції.

Наявність інфекції у кліща ще не означає, що ви захворієте. Найкращий спосіб визначити наявність захворювання — здати аналіз крові.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що найголовніша профілактика енцефаліту і хвороби Лайма — це спробувати уникнути зустрічі з кліщами зовсім. Для цього, вирушаючи на прогулянку в парк чи ліс, слід надягати одяг, який буде максимально закритим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини