Головна Новини Здоров'я наше тіло У МОЗ розповіли, чи можна вагітним жінкам вакцинуватися проти коронавірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

У МОЗ розповіли, чи можна вагітним жінкам вакцинуватися проти коронавірусу

Перед прийняттям такого рішення обов'язково потрібно порадитися зі своїм сімейним лікарем

15 червня 2021, 16:08
Поділіться публікацією:

Відомо, що майбутні матері ніколи не брали участі в клінічних дослідженнях вакцини від коронавірусу. Експерти повідомили, що препарати не містять жодного живого мікроорганізму вірусу. Клінічні дослідження, які проводили на тваринах, не показали негативного впливу на перебіг вагітності. Про це пише пресслужба МОЗ.

У МОЗ розповіли, чи можна вагітним жінкам вакцинуватися проти коронавірусу

Вакцинація вагітних жінок (фото з відкритих джерел)

У повідомленні йдеться, що нині у світі триває активне вивчення безпеки вакцин та їх впливу на плід. У Національній експертній групі з питань імунопрофілактики рекомендують майбутнім породілям, у яких є супутні захворювання або ж високий ризик захворіти на короновірусну інфекцію, перед прийняттям рішення про вакцинацію проконсультуватися та обговорити таку можливість зі своїм сімейним лікарем.

"Якщо користь від вакцини, на думку лікаря, є вищою, аніж потенційні ризики від неї, то пацієнтку рекомендовано щепити мРНК-вакциною", — йдеться у заяві міністерства.

Зазначимо, що наразі в Україні одобрена та зареєстрована тільки одна така мРНК-вакцина - Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Якщо ж вагітна жінка вперше вакцинувалася препаратом AstraZeneca (Covishield, SKBio), медик має попередити її про співвідношення ризиків та користі після другої ін’єкції.

"Отримавши таку інформацію, пацієнтка має вирішити, чи буде вона робити другу дозу цієї ж вакцини під час своєї вагітності чи продовжити вакцинацію після пологів", — йдеться у повідомленні МОЗ.

У міністерстві наголошують, що жінки також можуть вакцинуватися препаратами Pfizer-BioNTech та AstraZeneca (Covishield, SKBio), годуючи малюка грудним молоком. Для прийняття таких рішень у медиків немає жодних застережень.

Проте в інструкції до препарату CoronaVac від Sinovac Biotech йдеться про заборону щеплюватися цими вакцинами вагітним під час періоду грудного вигодовування.

Нагадаємо, сайт "Коментарі" повідомляв про те, що у МОЗ спрогнозували четверту хвилю коронавірусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини