Головна Новини Здоров'я наше тіло ТОП-7 правил, які допоможуть уникнути інсульту
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив ТОП-7 правил, які допоможуть уникнути інсульту

Лікар поділилася практичними порадами щодо профілактики інсульту, ризик якого особливо збільшується при літній спеці

19 серпня 2020, 04:45 comments2316
Поділіться публікацією:

Щороку інсульт вражає близько 140 тисяч українців, майже третина з яких — помирає в перший же місяць після удару. Ризик інсульту особливо збільшується при літній спеці, яка зараз знову набирає обертів. Тому як в спеку загущується кров, може підвищитися рівень цукру в крові і виникнути порушення серцевого ритму. А це додатково погіршує роботу судинної системи, розповіла "Коментарям" лікар-невролог, кандидат медичних наук, експерт ток-шоу "Хороше здоров'я на Інтері" Тетяна Майкова.

ТОП-7 правил, які допоможуть уникнути інсульту

Існує кілька правил, які допоможуть запобігти інсульту.

По-перше, це профілактичні заходи. Ті, кому за 50, повинні не рідше разу на рік приходити на профогляд до невропатолога і кардіолога, проходити ЕКГ серця і здавати коагулограму (перевіряти згортання крові), а також стежити за рівнем цукру в крові (2 рази на рік). А люди з серцево-судинними захворюваннями і цукровим діабетом, що знаходяться в зоні ризику, повинні обов'язково проводити профілактичну терапію в період загострень.

По-друге, потрібно уникати стресів. Тому як до інсульту можуть привести не тільки стрибки тиску, а й недосипання, зловживання кавою та алкоголем, бурхливі емоції, а також літня спека. Всі ці фактори є стресом для центральної нервової системи, яка відповідає за роботу і стан судин.

По-третє, для профілактики згущення крові (і як наслідок — тромбів, які можуть бути причиною порушення мозкового кровообігу) з'їдайте стакан будь-яких ягід або три помідори в день: в їх складі речовини (вони містять аспірин), які розріджують кров.

По-четверте, для підтримки оптимальної плинності крові пийте щодня не менше двох літрів рідини (води, трав'яних чаїв).

По-п'яте, лягати спати слід до 23.00 (щоб сон мав не тільки потрібну кількість годин, але і якість).

По-шосте, треба більше рухатися. Влаштовуйте щовечірні піші прогулянки в приємному темпі приблизно по 40 хвилин. Вони працюють як кардіостимулятор і знімають нервову напругу. Як наслідок — попереджають спазми судин через стрес.

По-сьоме, не забувайте про правильне харчування, а це — баланс овочів, м'яса, риби, яєць і кисломолочних продуктів. Тоді у нашого організму будуть сили на боротьбу з різними недугами.

Нагадаємо, що інсульт — це порушення мозкового кровообігу, викликане закупоркою і спазмом судин (ішемічний інсульт — більш поширений) або крововиливом в мозок (геморагічний). Будь-який з видів інсульту небезпечний і може призвести до смерті людини, а пацієнта, який успішно пережив напад, залишити інвалідом. Порушення кровопостачання позбавляє клітини мозку кисню, і вони гинуть. З їх смертю в людини може погіршитися зір, слух, порушитися здатність говорити і навіть ходити.

Раніше ми повідомляли, чи допоможе інтервальне голодування пострункішати і поліпшити здоров'я.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини