Головна Новини Здоров'я наше тіло Температурний поріг, який не може витримати людина
commentss НОВИНИ Всі новини

Температурний поріг, який не може витримати людина

Критична температура, яку не може тривалий час витримувати людина. Вона була зафіксована у кількох куточках світу.

17 липня 2024, 13:10 comments7717
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Україну накрила чергова хвиля спеки. Температура повітря в останні тижні постійно перетинає позначки 30 градусів, а в деяких регіонах доходить до 40 градусів тепла. Існує температурний поріг, за яким людське тіло просто не може вижити тривалий час – це 35 градусів за вологим термометром. Пояснюємо, при якій температурі людина помирає.

Температурний поріг, який не може витримати людина

Яку температуру не може витримати людина. Фото з відкритих джерел

Людський організм створив ефективний механізм охолодження у спекотну погоду – піт. Коли людині жарко, вона потіє, а рідина випаровуючись з поверхні тіла охолоджує організм. Коли повітря сухе, людина може виділяти велику кількість поту, однак більш вологе середовище ускладнює цей механізм, а людині стає складніше охолонути.

Саме тут з’являється термін температура за вологим термометром. По суті це температура, яку ви відчуваєте, коли піт охолоджує вас. Температуру за вологим термометром можна виміряти в домашніх умовах. Достатньо прикласти вологу серветку до нижньої частини термометра. Вода випаровуючись буде зменшувати температуру до моменту поки не зупиниться позначка – це і буде температура за вологим термометром.

"Якщо на вулиці висока вологість, піт не випаровується, і поверхня шкіри не може стати холоднішою, ніж її внутрішня частина. Метаболічне тепло накопичується в організмі і призводить до дуже високої температури, теплового удару та смерті", — пояснює кліматолог і професор атмосферних наук Скотт Деннінг.

Вчені вирахували, що людський організм не може знаходитись довше 5-7 годин при температурі 35 градусів за вологим термометром. Дослідники зазначають, що смертельною для людини може бути і нижча температура, особливо це стосується людей з хворобами, літніх та дітей. 

Цікаво, що температура повітря у жарких країнах Африки може сягати 50 градусів, однак за вологим термометром становитиме близько 22 градусів. Тоді як в Україні при температурі 30 градусів показники за вологим термометром можуть перевищувати 23-25 градусів, що фактично вище ніж в Африці. Це пояснюється більшою вологістю повітря в Україні та сухим повітрям на африканському континенті.

Вчені виявили, що за останні 40 років температура повітря за вологим термометром близько 10 разів перевищувала 35 градусів. Це сталось кілька разів в Пакистані та країнах Аравійського півострова. Така критична для організму людини температура була менш як дві години та не на великій території, що дозволило уникнути смертельних випадків. Однак вчені занепокоєні, що через зміну клімату температура вище 35 градусів за вологим термометром буде частіше з’являтись у різних місцях та на довший період.

У всьому світі сильна спека вбиває близько 300 тис. людей щороку, зокрема в Європі помирає близько 70 тис. людей. Ці цифри можуть бути більшими, адже часто спека вбиває опосередковано викликаючи інфаркти, інсульти та відмову органів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, якими були рекордні температури в Україні.

Також "Коментарі" писали, як швидко охолодитись у спеку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини