Головна Новини Здоров'я наше тіло Скільки потрібно спати, щоб зменшити ризик захворіти на діабет: вчені підрахували точну кількість годин
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки потрібно спати, щоб зменшити ризик захворіти на діабет: вчені підрахували точну кількість годин

Вчені виявили закономірності між недостатньою кількістю сну та ризиком розвитку діабету 2 типу. Найбільшого ризику зазнають люди, які мають тривалість сну менш як 3-4 години.

12 березня 2024, 17:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Нове дослідження показує, що невелика кількість сну може не лише вплинути на ваше самопочуття, а й викликати проблеми зі здоров’ям. Вчені з’ясували, що мала кількість сну збільшує ризик розвитку діабету. Дослідники вказали, скільки потрібно спати, щоб зменшити ці ризики.

Скільки потрібно спати, щоб зменшити ризик захворіти на діабет: вчені підрахували точну кількість годин

Недостатній сон підвищує ризик діабету 2 типу. Фото з відкритих джерел

Згідно з даними наукового дослідження опублікованим в журналі JAMA Network Open, було виявлено, що люди, які сплять менше мають більше ризиків захворіти на діабет 2 типу.

Дослідники проаналізували дані близько 250 тис. осіб впродовж 10 років, яких розділи на чотири групи залежно від тривалості сну: нормальний сон – 7-8 годин на день; помірний – 6 годин; короткий – 5 годин та дуже короткий – 3-4 години.

До кінця дослідження майже у 8 тисячах учасників виявили діабет 2 типу. Як зауважили автори, що ризик розвитку захворювання був майже вдвічі вищий у людей, які спали менш як шість годин на добу, ніж в учасників досліджень, що мали нормальний сон у 7-8 годин.

Медичний аналітик Ліана Вен пояснює, що сон має такий значний вплив, адже пов’язаний з функцією метаболізму глюкози, яка відповідає за діабет 2 типу.

"Це ще одне дослідження, яке показує, що хоча генетика відіграє певну роль у розвитку хронічних захворювань, таких як діабет, фактори способу життя також відіграють певну роль", — додала Вен.

Авторка досліджень Діана Нога вказує, що недостатній щоденний відпочинок підвищує ризик розвитку діабету, але здорові харчові звички, такі як регулярне вживання овочів і фруктів, може зменшити цей ризик. Однак, дотримання здорового харчування не покращило показників людей з категорії з дуже коротким сном. 

Зазначимо, що за даними Міжнародної діабетичної федерації в Україні станом на 2021 рік було 2 млн 325 тис. людей з діабетом. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені зруйнували найбільший міф про алкоголь.

Також "Коментарі" писали, що вчені за допомогою досліджень на істотах з Чорнобиля можуть покращити боротьбу проти раку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини