Головна Новини Здоров'я наше тіло Що таке нікотинова ломка і як її подолати
commentss НОВИНИ Всі новини

Що таке нікотинова ломка і як її подолати

Що таке нікотинова ломка, скільки вона триває і як полегшити її перебіг - читайте в матеріалі

15 березня 2020, 11:51 comments2713
Поділіться публікацією:

Згідно з офіційними даними Державної служби статистики за 2020 рік, в Україні налічується понад 5,6 мільйона курців. Напевно, хоча б половина з цієї кількості намагалася кинути згубну звичку, проте виходило це не у багатьох. Причиною складності розставання з курінням є абстинентний синдром або ломка, яка супроводжує відмову від нікотину.

Що таке нікотинова ломка і як її подолати

Що таке нікотинова ломка - фото з відкритих джерел

Що таке нікотинова ломка і її симптоми

Наркологія пояснює нікотинову ломку, як один з видів абстинентного синдрому. Таким чином, організм курця демонструє реакцію на відмову від куріння. Нікотин — наркотик, здатний викликати залежність, якої досить, щоб назвати куріння небезпечним для життя. Початкові симптоми нікотинової ломки у завзятих курців спостерігаються вже за одну-дві години після останньої викуреної сигарети. Загальна тривалість абстиненції залежить від декількох факторів, серед яких вік, стать, стаж куріння, кількість викурених сигарет на день.

Що таке нікотинова ломка і як її подолати - фото 2

Симптомами, за якими можна визначити наявність нікотинової ломки є головний біль, безсоння, дратівливість, підвищений апетит, стомлюваність, кашель, посилене потовиділення, скачки тиску, брак дихання, сильне потовиділення і інші.

Скільки триває нікотинова ломка і як її подолати

Тривалість абстинентного синдрому, який викликає нікотинова залежність досить індивідуальна, і її можна умовно поділити на два етапи.

Перший етап протікає всього лише протягом одного дня і характеризується яскраво вираженими ознаками. Приблизно за годину з моменту останньої затяжки, у курця з'являється нікотиновий голод. Спочатку він супроводжується психологічним дискомфортом і бажанням викурити сигарету. По закінченню п'яти-шести годин у людини проявляється нервозність, дратівливість, неспокій, увага починає розсіюється. Симптоматика абстиненції стрімко наростає.

На другому етапі у людини, яка вирішила кинути курити домінує думка про те, як не зірватися. Пікова величина нестерпного бажання закурити настає на другий день після відмови. Така ломка може тривати протягом трьох-чотирьох тижнів. У цей період людина стає дуже запальним, а також не виключений варіант депресії. Негативні симптоми слабшають приблизно через чотири дні. Тоді організм починає самостійно виробляти нікотинову кислоту, яка потрібна для його функціонування. Загалом, після відмови від шкідливої звички ломка може супроводжувати залежної людини один місяць, після його фізична залежність відступає. При цьому у курця залишаються психічні симптоми тяги до тютюну, які нерідко можуть привести до повернення до паління.


Що таке нікотинова ломка і як її подолати - фото 3

За словами фахівців, щоб позбутися від нікотинової ломки, варто змінити спосіб життя. Поліпшити стан під час абстинентного синдрому допоможуть прогулянки на свіжому повітрі, дотримання режиму дня і відпочинку, дихальна гімнастика, а також вживання трав'яних, заспокійливих чаїв. Якщо цих заходів недостатньо, курець може звернутися за професійною допомогою до нарколога, який призначить правильну терапію, а також допоможе підібрати індивідуально засоби від куріння. ТТакож не варто забувати про важливість стажу куріння в процесі розставання зі шкідливою звичкою. Варто пам'ятати, що, чим більше у людини стаж куріння, тим довше може тривати ломка, і зберігатися психічна залежність від нікотину. Якщо людина курить протягом десяти років, то повністю позбутися від тяги до тютюну можна тільки через кілька років. І в будь-який момент людина може піддатися ризику повернення цієї небезпечної для здоров'я звички.

Як кинути курити самостійно

Щоб позбутися від шкідливої звички, можна випробувати кілька способів. Для початку варто зменшувати добову дозу нікотину поступово, наприклад, на одну сигарету на один-два дні. Рекомендується включити до раціону страви з картоплі, баклажанів та помідорів, оскільки в цих овочах міститься природний нікотин. Можна також шукати способи різноманітного дозвілля або зайнятися тим, що вас давно цікавило — це буде відволікати від думки про куріння. Однак варто бути готовим до того, що думки про затягування сигаретою будуть супроводжувати вас протягом деякого часу. Важливо подумати про те, скільки користі принесе вам вашому організму відмови від шкідливої звички.

Що таке нікотинова ломка і як її подолати - фото 4

Раніше портал "Коментарі" розповідав, що фахівці розповіли, чому інтиму шкодить звичка палити. 






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини