Головна Новини Здоров'я наше тіло Отруєння свинцем - небезпека, яку ігнорують батьки та педіатри
commentss НОВИНИ Всі новини

Отруєння свинцем - небезпека, яку ігнорують батьки та педіатри

Ефекти і джерела отруєння свинцем у дітей та дорослих

8 січня 2021, 16:07
Поділіться публікацією:

Свинець — метал сріблясто-білого кольору з синюватим відливом. Свинець використовується багато тисячоліть, оскільки він набув значного поширення, легко видобувається і обробляється.

Отруєння свинцем - небезпека, яку ігнорують батьки та педіатри

Дитина з іграшкою. Фото: pixabay.com

Попри те, що отруєння свинцем було загрозою протягом багатьох десятиліть, експерти стурбовані цим сьогодні більше, ніж будь-коли. Свинець є нейротоксичною хімічною речовиною, вплив якої може призвести до довгострокового пошкодження мозку, що розвивається у дитини. У маленьких дітей підвищені рівні свинцю в крові були пов'язані з більш низьким IQ, обмеженою увагою, поведінковими проблемами і неможливістю зосередитися.

Невидима отрута

Неорганічні солі свинцю абсорбуються після потрапляння в шлунок або інгаляції. Діти, у яких організм ще не забруднений свинцем, толерантно переносять дози, що не перевищують 5 мкг / кг маси тіла. При високій концентрації свинець пошкоджує третинну структуру внутрішньоклітинних білків, денатуруючи їх і викликаючи загибель клітин і в кінцевому підсумку запалення тканин.

Симптоми отруєння свинцем

Токсичні ефекти свинцю різні в дітей і у дорослих. При отруєнні свинцем дорослі часто відчувають болі в животі. Токсичність свинцю викликає анемію (зниження концентрації гемоглобіну в крові), ураження нирок, головний біль, периферичну невропатію, атаксію і втрату пам'яті. Ці симптоми зазвичай пов'язані з тривалим підвищенням концентрації свинцю в крові понад 800-1000 мкг /л.

У дітей при отруєнні свинцем спостерігається анемія, болі в животі, ураження центральної нервової системи, блідість, дратівливість, анорексія, атаксія і невиразна мова.

Це не просто фарба

Отруєння свинцем може призвести до пошкодження нервової системи, затримки росту, пошкодження нирок і сповільненого розвитку. Свинець був поширеною добавкою фарб до 1978 року, коли федеральний закон заборонив його використання в побутових фарбах. Водночас було заборонено використання свинцю в продуктах, маркованих для дітей. Але свинець досі можна знайти в старих будинках і в деяких імпортних іграшках, прикрасах, і навіть цукерках.

Раніше "Коментарі" писали про 15 речей, яким треба сказати "Ні" у 2021 році



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.parents.com/
comments

Обговорення


Новини