Головна Новини Здоров'я наше тіло Що буде з організмом, якщо не вставати з ліжка 40 днів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з організмом, якщо не вставати з ліжка 40 днів

Наслідки тривалого лежання на ліжку досить серйозні

5 січня 2021, 14:35 comments3204
Поділіться публікацією:

Здавалося б, що може бути краще, ніж просто лежати в ліжку, читати книги, дивитися серіали, їсти смаколики й при цьому нікуди не вставати. Але на ділі, такий експеримент може привести до серйозних наслідків для здоров'я.

Що буде з організмом, якщо не вставати з ліжка 40 днів

що буде, якщо довго не вставати з ліжка (фото з відкритих джерел)

У 2014 році NASA дійсно шукало добровольців, які будуть лежати в ліжку, не встаючи, протягом 40-70 днів. І при цьому, отримають ще 18 тисяч доларів. І бажаючих знайшлося багато, серед них вибрали 55 осіб. Учасники експерименту лежали на ліжку, там вони вмивалися, їли й навіть ходили в туалет. При цьому ноги випробовуваних було піднято під кутом 6 градусів — такий стан імітує умови невагомості.

Дослідники хотіли з'ясувати, як впливає мікрогравітація на стан людського організму. І виходячи з цього, розробити процедури та вправи, які допомогли б космонавтам швидше подолати наслідки невагомості.

Але через кілька днів експерименту, учасники почали говорити про те, що не все так просто, як здавалося на перший погляд. Добровольців почали турбувати болі в голові, спині, шиї, з'явилося безсоння, напади тривоги та паніки. Після закінчення дослідження, у деяких людей почалися проблеми з ходьбою, і вони проходили курс реабілітації.

Експерти з'ясували, що, якщо лежати на ліжку протягом 40 днів, то на шкірі через постійний тиск з'являться пролежні, особливо біля куприка, тазостегнових і ключичних суглобів. Це тиск не дозволяє поживним речовинам досягти клітин, і вони відмирають.

Крім цього, в ході такого експерименту м'язи втрачають свою масу та атрофуються. Кістки втратять в середньому 30-60% своєї маси — це призведе до остеопорозу. Кожні 2 дні пульс буде зменшуватися на 1 удар у хвилину аж до зупинки, якщо його штучно не підтримувати.

Також зменшиться обсяг крові. В результаті цього з'явиться недолік кисню в клітинах — людина буде втомлюватися швидше.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що буде з організмом, якщо не спати кілька днів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини