Головна Новини Здоров'я наше тіло П'ять фактів про імунітет, які варто знати
commentss НОВИНИ Всі новини

П'ять фактів про імунітет, які варто знати

Міцний імунітет - запорука доброго здоров'я

26 березня 2021, 11:15
Поділіться публікацією:

Імунна система — це "особистий охоронець" людини, який захищає її від впливу агресивних факторів зовнішнього середовища. І чим вище імунітет, тим міцніше наше здоров'я. Що ж нам важливо знати про роботу цієї системи?

П'ять фактів про імунітет, які варто знати

Які факти потрібно знати про імунітет (фото з відкритих джерел)

Наш імунітет формується навколишнім середовищем

Гени грають важливу роль у визначенні ефективності нашої імунної системи. Але дослідники виявили, що навколишнє середовище грає головну роль в її формуванні. Ось чому навіть у близнюків істотно відрізняється імунітет. Річ у тому, що в дорослому віці вони опиняються в різних середовищах, через те, що живуть, працюють і відпочивають в різних місцях.

Стрес може погіршити роботу імунітету

При стресі в організмі підвищується рівень кортизолу, який може негативно відбитися на нервовій і серцево-судинній системах, а також травленню. А постійний стрес може привести до пошкодження імунних клітин. В результат цього організм стає сприйнятливий до різного роду захворювань.

Імунітет захищає не тільки від "чужих" клітин, але і від "своїх".

Імунна система здатна захистити організм від різних вірусів і бактерій, а також від "своїх" клітин, які мутували та почали поводити себе агресивно. Тоді імунітет розуміє, що щось йде не так і або поглинає ці клітини, або запускає апоптоз-процес саморуйнування.

Деякі люди народжуються без імунної системи

Такі люди повинні жити в абсолютно стерильному середовищі, щоб не захворіти. Фільм про хлопчика з цим розладом був знятий в 1976 році під назвою "Під ковпаком", заснований на реальних подіях. 1 людина з 100 000 може народжуватися з такою особливістю. Для лікування таких людей використовується пересадка кісткового мозку від відповідного донора-родича, але недавно перспективи в цій сфері показала генна терапія.

Сонце — друг імунітету

Сонячне світло позитивно діє на організм, тому що вітамін D бере участь в регенерації клітин і вироблення білків, а значить, зміцнює імунну систему. Але все повинно бути в міру!

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що знайдені мікроби, яких не бачить імунітет людини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини