Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Багато людей вважають алкоголь засобом для розслаблення, при цьому забувають, що це хімічна речовина, яка має потужний вплив на мозок. Негативний вплив алкоголю залежить не лише від його виду, а й від кількості, частоти вживання та індивідуальних особливостей організму. Однак деякі форми алкоголю та способи його споживання можуть завдати мозку особливої шкоди.
Алкоголь. Ілюстративне фото
Етанол — речовина, яка діє як депресант центральної нервової системи. Вона міститься у всіх алкогольних напоях. Висока концентрація етанолу, особливо у міцних напоях, таких як горілка, віскі, ром чи джин, швидко проникає у кров та впливає на мозкові рецептори. Це спричиняє порушення пам’яті, координації, емоційної стабільності та навіть може призвести до втрати свідомості.
Спиртні напої з високим вмістом алкоголю (понад 40%) найшвидше спричиняють структурні зміни в мозку. Під ударом опиняється фронтальна кора. Це зона, яка відповідає за прийняття рішень, самоконтроль та соціальну поведінку. Регулярне вживання міцного алкоголю спричиняє атрофію білої речовини та зменшення об’єму мозку.
Негативно впливає не тільки тип алкоголю, а й спосіб його споживання. Вживання великої кількості алкоголю за короткий час викликає гостре ураження лімбічної системи, яка відповідає за емоції та пам’ять. Спеціалісти застерігають, що призвести до “блекаутів”, втрати пам’яті та підвищеного ризику деменції може навіть епізодичне, але надмірне споживання пива чи коктейлів.
У складі коктейлів, лікерів та інших солодких напоїв часто не тільки етанол, а й велика кількість цукру та ароматизаторів. Таке поєднання завдає подвійного навантаження на мозок — токсичний вплив алкоголю та метаболічний стрес від глюкози. Це сприяє виникненню запалення нейронів та порушенню когнітивних функцій.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, який алкоголь викликає найшвидше звикання.