Головна Новини Здоров'я наше тіло На Одещині виявили випадок сибірської виразки: чим опасна ця хвороба
commentss НОВИНИ Всі новини

На Одещині виявили випадок сибірської виразки: чим опасна ця хвороба

Названі симптоми та шляхи передачі сибірської виразки

13 серпня 2020, 04:45 comments1106
Поділіться публікацією:

В Одеській області зареєстрували випадок сибірської виразки. Про це інформує Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) Міністерства охорони здоров’я України.

На Одещині виявили випадок сибірської виразки: чим опасна ця хвороба

Так, 7 липня до обласного лабораторного центру повідомили про випадок підозри на сибірську виразку. А 3 серпня у хворого підвищилась температура тіла, на гомілці з’явився фурункул, який перейшов у виразку. Однак за медичною допомогою хворий не звертався. Зазначається, що він займається скуповуванням тварин для подальшого перепродажу. І тільки 7 серпня хворий звернувся до лікаря. Референс-лабораторія ЦГЗ виділила ДНК збудника сибірської виразки методом ПЛР.

Як відомо, сибірка (Anthrax) – особливо небезпечна гостра інфекційна хвороба, яка спричиняється спороносною паличкою сибірки, і перебігає залежно від місця проникнення збудника – у шкірній  або генералізованій (кишковій, легеневій, септичній) формі.

Інфекція належить до зоонозів, тобто людина інфікується або від зараженої тварини, або від контакту зі шкірою та вовною. Основне джерело інфекції – це хворі домашні травоїдні тварини: велика і дрібна рогата худоба. Тварини заражаються від інфікованих їжі чи води.

Зауважимо, що сибірка не передається від людини до людини.

Зараження людини сибіркою виникає після проникнення збудника через пошкоджену шкіру (подряпини, садна, дрібні порізи) або слизові оболонки. Зазвичай це відбувається при догляді за хворими тваринами, під час обробки туш, знятті шкіри і поховання трупів загиблих тварин, або при контакті з різними видами сировини, отриманої від хворих тварин, а також при вживанні в їжу м'яса хворих тварин і через укуси кровосисних комах.

Інкубаційний період захворювання триває у середньому 2–3 дні, можливі коливання від кількох годин до 8–14 діб. Через те, що в організм інфекція потрапляє через шкіру або слизові, існує три форми сибірки: шкірна, легенева чи кишкова.

Зазвичай захворювання починається гостро: в перші години температура тіла різко підвищується до 38–40 градусів, виникає слабкість. Крім того, може розвитися зараження крові (сепсис).

Основні ознаки сибірки:

- сильний головний біль;

- висока температура;

- загальне нездужання;

- карбункул зі швидким наростанням набряку та свербіж (за ураження шкіри);

- сильні колючі болі у грудях (у разі легеневої форми);

- задуха (у разі легеневої форми);

- діарея з домішками крові (у разі кишкової форми);

- ріжучі болі в животі (у разі кишкової форми);

- блювота з домішками крові (у разі кишкової форми).

Однак лікарі запевняють: вчасне лікування гарантує одужання. Але пам’ятайте, що захворювання має важкий перебіг і може призвести до смерті хворого.

Раніше стало відомо, скільки людей в Україні захворіли на ВІЛ і СНІД минулого місяця.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини