Головна Новини Здоров'я наше тіло Мрія про чисту шкіру: як позбутися від прищів
commentss НОВИНИ Всі новини

Мрія про чисту шкіру: як позбутися від прищів

Наша шкіра є найбільшим органом нашого тіла

18 серпня 2021, 12:55
Поділіться публікацією:

Кожен з нас був підлітком і відчував на собі всі принади пубертатного періоду, який приніс чимало змін і перебудов в наш організм. І звичайно найпоширенішою проблемою всіх юних людей є прищі, всілякі висипання і подразнення шкіри. Однак з цією проблемою можуть стикатися люди середніх і навіть літніх років. Яка ж причина виникнення прищів і які заходи вживати для їх усунення?

Мрія про чисту шкіру: як позбутися від прищів

Лікарі розділяють причини появи таких запалень шкіри на дві групи. Фото: pexels

Спробуймо розібратися в видах різних висипань, в їх етимології і які порушення функцій організму вони супроводжують.

Види й причини висипань

Наша шкіра є найбільшим органом нашого тіла, її загальна площа сягає двох квадратних метрів і, безсумнівно такі розміри відбивають усю важливість функцій нашої шкіри. Щодня вона виконує функцію бар'єру, який не дозволяє чужорідним бактеріям і вірусам проникати у внутрішнє середовище нашого організму, проте при порушеннях видільної системи нашого організму, тобто — потових і сальних залоз можуть спостерігатися локальні запалення і прищі. Прищі мають свою певну класифікацію за ступенем тяжкості, яку ми незабаром і розглянемо, однак спершу необхідно розібратися в причинах їх виникнення.

Лікарі розділяють причини появи даних запалень шкіри на дві принципово відрізняються групи: дерматологічну та ендокринологічну. Також багато видів висипань свідчать про порушення роботи ШКТ. Поява прищів пов'язана з надмірним виробленням чоловічих гормонів андрогенів, особливо тестостерону, рівень якого скаче під час статевого дозрівання, перед менструацією, під час вагітності, а також після проведення процедури аборту. До дерматологічних причин відносяться: прискорення поділу клітин рогового шару шкіри (гіперкератоз), надмірна секреція сальних і потових залоз, неправильне використання косметики щільної текстури, що призводить до закупорювання пор. Погіршує ситуацію занесення інфекції в ранку, що утворилася брудними руками шляхом видавлювання вже дозрілих вугрів.

Що ж, якщо причини виникнення стали більш зрозумілими та доступними, тоді варто поговорити про класифікацію висипань на шкірі обличчя. Дерматологами й косметологами прищі та вугровий висип заведено класифікувати, в основному, по п'яти видах: комедони, пустули, папули, блискавичні прищі, узловато-кістозні прищі.

Мрія про чисту шкіру: як позбутися від прищів - фото 2

Комедон або, як заведено у народі, сальна пробка провокує серйозне запалення, оскільки забиває пору і порушує нормальну секреторну функцію шкіри. При належному догляді і якісному очищенні вони швидко проходять, однак якщо в нього занести інфекцію брудними руками він може легко перетворитися в папулу.

Папула — це вже дозрівший прищ, при здійсненні тиску на який виникають неприємні хворобливі відчуття і дискомфорт. Цій стадії розвитку прища передує стадія пустули, це утворення червоного кольору з гнійним вмістом.

Блискавичний прищ виникає, в основному, на базі вже досить тривалий вугрової висипки та є найнебезпечнішими й складними у лікуванні. При запущеному процесі можуть виникнути зміни в лейкоцитарній формулі людини, що призведе до сильних хворобливих відчуттів у м'язах і кістках. При першій же появі даного висипу терміново потрібно звернутися до лікаря і призначити правильне лікування. Вузлувато-кістозний прищ також є складною формою вугрового висипу і виникає з пустули. Особливу небезпеку становить те, що ці висипання пов'язані один з одним норицевими протоками.

Лікування

Як ви могли помітити, лікуванням проблемних випадків хворобливого висипу повинні займатися кваліфіковані фахівці, але ніяк не знавці народної медицини. Навіть якщо ви вирішите займатися самостійним лікуванням дома ми суворо рекомендуємо вам провести консультацію зі своїм лікарем. Які ж домашні процедури й засоби будуть корисні для вашої шкіри?

Мрія про чисту шкіру: як позбутися від прищів - фото 3

Дійсно непоганим методом усунення висипу можуть стати для вас різні маски на натуральній основі, наприклад: маска на кефірі, на меду і на основі господарського мила, проте необхідно знати реакцію свого організму на компоненти масок, щоб уникнути алергічної реакції. Також популярним засобом є настоянки й лосьйони, наприклад на основі алое.

Один з найбільш ефективних народних засобів від прищів — настій ромашки. Чайну ложку ромашки залийте склянкою окропу, залиште на 30 хвилин, процідіть і потім нанесіть на обличчя за допомогою ватного диска. Рекомендується використовувати лікарські засоби, у складі яких є: гідрокислоти, хлоргексидин (або інший антисептик), ретинол, цинк і гіалуронова кислота. Залежно від концентрації активної речовини, вони наносяться точково — якщо концентрація висока (лосьйони, мазі, пасти), або широко, на всю ділянку шкіри — якщо концентрація менше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини