Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Вживання алкоголю завжди викликає багато дискусій через його вплив на здоров’я людини. Якщо ви все ж плануєте випити, важливо знати, який алкогольний напій є найменш шкідливим для організму. Гастроентеролог і дієтолог, заслужений лікар України, доктор медичних наук Галина Анохіна у коментарі для РБК-Україна пояснила, чому віскі вважається найменш токсичним алкогольним напоєм і яку дозу вживати для мінімального ризику.
Фото: з відкритих джерел
За словами фахівчині, віскі має певні переваги через спосіб його виробництва. Для виготовлення віскі використовується спирт-дистилят, який містить деякі природні домішки, що, за припущеннями експертів, можуть бути менш шкідливими для організму, ніж ректифікований спирт, який є більш очищеним і застосовується у більшості інших міцних напоїв. Сам процес дистиляції дозволяє зберегти ці домішки, які нібито пом’якшують негативний вплив алкоголю.
Однак лікарка наголошує, що будь-який алкоголь – це завжди токсин для організму. Тому навіть при виборі віскі слід обмежуватися помірними дозами. Оптимальна кількість для вживання – 20-30 грамів, що допомагає знизити навантаження на печінку і мінімізувати шкоду для здоров’я.
Наукові дослідження підтверджують, що помірне вживання віскі може позитивно впливати на організм: підвищує рівень "хорошого" холестерину (HDL) і знижує фібриноген – білок, який пов’язаний із запальними процесами. Крім того, під час витримки віскі утворюється антиоксидант – еллагова кислота, що має протипухлинні властивості.
Водночас етанол, що міститься у віскі, при метаболізмі перетворюється на ацетальдегід – потужний канцероген, який підвищує ризик розвитку різних видів раку: від ротової порожнини до печінки та молочних залоз. Всесвітня організація охорони здоров’я підкреслює, що не існує абсолютно безпечної дози алкоголю – навіть невеликі кількості підвищують ризики для здоров’я.
Як вже писав портал "Коментарі", у зрілому віці багато людей зіштовхуються з остеопорозом — захворюванням, яке супроводжується зниженням щільності кісткової тканини, підвищенням її крихкості та ризиком переломів. Традиційно медики радять збагачувати раціон кальцієм, додаючи до щоденного меню зелень, молочні продукти та інші джерела цього мінералу. Проте нещодавнє дослідження внесло цікаві корективи у ці рекомендації.