Головна Новини Здоров'я наше тіло Лікар пояснила, коли краще робити лазерну корекцію зору
commentss НОВИНИ Всі новини

Лікар пояснила, коли краще робити лазерну корекцію зору

Лазерна корекцію зору має низку протипоказань

5 серпня 2020, 16:21 comments1896
Поділіться публікацією:

Лазерна корекція зору – операція, яка змінює форму рогівки ока для покращення зору. Однак це скоріше косметична процедура, яку можна порівняти з пластикою носу чи губ. Про це розповіла офтальмолог Наталія Кубрак УП.

Лікар пояснила, коли краще робити лазерну корекцію зору

Рекомендується проводити корекцію лазером у віці 25 років. Хоч Адміністрація з контролю ліків та харчових засобів США дозволила проводити операцію з 18 років, офтальмологи закликають не використовувати цю рекомендацію для широкого загалу. Бо, каже лікар, приблизно до 24 років зір продовжує змінюватися. Крім того, Кубрак радить жінкам зачекати з операцією до народження першої дитини: гормональні зміни під час вагітності можуть впливати на зір. Як пояснила офтальмолог, у жінок спостерігаються гормонально залежні зміни з боку структури очного яблука. Так, кришталик може потовщуватися внаслідок збільшення вологи в ньому, а склера стає м'якшою – тому око може ставати довшим. Такі зміни можуть спричинити міопію, однак лікарі надають остаточний вибір жінці. Адже немає чітких даних, які б доводили прогресування короткозорості після корекції.

Однак після операції очі все ж таки можуть стати гірше бачити. За словами Кубрак, причинами цього можуть бути зміни в обміні речовин (підвищення цукру), вплив гормонів  або старіння організму.

Не можна робити корекцію пацієнтам із хронічним запаленням ока, дуже тонкою рогівкою ока, глаукомою, катарактою, міопією понад 10 діоптрій, діабетом, а також вагітним чи під час грудного годування.

Операція зазвичай триває близько півгодини. Після неї у пацієнта може з’явитися свербіж і печіння в очах, сльозотеча та подвоєння. Крім того, лікарі радять не користуватися косметикою протягом декількох тижнів після процедури. І ще після операції не можна сідати за кермо. Повна стабілізація зору займе близько 2-3 місяців. Вартість операції в Україні становить в середньому 9000 – 15 000 гривень.

Повідомляється, що процент успіху лазерної корекції зору сягає 96. А от важкі наслідки – втрата зору, інвалідність – зафіксовані менше, ніж в 1% випадків.

Нагадаємо, доктор Комаровський розповів, чи справді чорниця є дуже корисною для зору.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини