Головна Новини Здоров'я наше тіло 5 продуктів, які провокують сильну втому: вчені пояснили, чому так відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

5 продуктів, які провокують сильну втому: вчені пояснили, чому так відбувається

Навіть чашечка кави чи порція енергетичного напою не врятують від вселенської втоми, якщо в розпалі робочого дня з’їсти «неправильні» продукти

14 червня 2023, 21:45 comments1559
Поділіться публікацією:

5 продуктів, які провокують сильну втому: вчені пояснили, чому так відбувається

Їжа може не тільки додавати сил, але й забирати їх (фото з відкритих джерел)

Ми їмо, щоб мати сили жити. Однак далеко не всі продукти здатні підзаряджати енергією. Деякі навпаки – роблять нас вялими і сонними. "Коментарі" зясували, які саме.

 Риба

На щастя, не вся риба позбавляє нас сил. Мова йде про жирні морські сорти, зокрема лосось, тунець тощо, в яких високий вміст омега-3 жирних кислот та вітаміну D. Саме вони допомагають організму регулювати вироблення серотоніну, який має розслабляючий ефект і стимулює ділянки мозку, що керують процесом засинання. Тож не дивуйтеся, якщо після гарної порції лосося вас більш за все турбувати думка, як би подрімати…

5 продуктів, які провокують сильну втому: вчені пояснили, чому так відбувається - фото 2

Ківі

Ще один продукт, багатий на серотонін. Вчені провели експеримент: давали залученим до нього людям по два фрукти за годину до сну. Вже за місяць виявилося, що час на засинання в учасників експерименту скоротився на 35%, а сон був набагато міцніший, ніж до цього. Тож якщо спати найближчим часом не плануєте, краще ківі не зловживати.

Банани

В цілому – дуже корисний фрукт: низькокалорійний, містить практично всі мікроелементи таблиці Менделєєва, позитивно впливає на нервову та серцево-судинну системи, зір, затримує оксидантний стрес, приймає участь у регулюванні процесів травлення. А ще банан – джерело мелатоніну і амінокислоти трептофану, які заспокоюють нервову систему і прискорюють процес засинання. Дослідження показали, після вживання двох бананів рівень мелатоніну підвищується в чотири рази! Іншими словами, банани краще їсти на ніч. Вдень, якщо у вас купа справ, ними зловживати не варто – може виникнути сонливість або розсіяна увага. Або ж обмежте себе одним фруктом – доза снодійного в ньому замала для того, щоб вибити вас з колії.

5 продуктів, які провокують сильну втому: вчені пояснили, чому так відбувається - фото 3 Мигдаль

Для перекусу -- чудовий варіант. Однак є одне "але": ці горіхи багаті на магній, який допомагає м’язам розслабитися, і, тим самим, полегшує процес засинання. А ще мигдаль вміє знижувати рівень гормону стресу кортизолу, який заважає спати, і є  джерелом мелатоніну. Загалом, на думку вчених, цей горіх має седативний та снотворний ефект. До речі, якщо зїсти добру порцію грецьких горіхів, ефект буде такий самий.

5 продуктів, які провокують сильну втому: вчені пояснили, чому так відбувається - фото 4

Вівсяна каша

Її зазвичай їдять на сніданок – саме тому, що вівсянка некалорійна, корисна (особливо без цукру і з неплющеного зерна) і ситна: "підзарядився" -- і довго не думаєш про те, аби щось перехопити. Однак мало хто знає, що до її складу входить мелатонін. Він є у всіх злаках, але саме у вівсянці найбільше. А ще в ній є цілий ряд хімічних елементів – кальцій, фосфор, магній, калій, кремній – і амінокислота триптофан, які сприяють міцному здоровому сну. Тож той, хто полюбляю вівсяну кашу на вечерю, робить правильно.

 

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини