Головна Новини Здоров'я наше тіло КТ чи ренген: лікар-інфекціоніст пояснив що в яких випадках використовувати
commentss НОВИНИ Всі новини

КТ чи ренген: лікар-інфекціоніст пояснив що в яких випадках використовувати

Лікар Київської міської клінічної №4 роз’яснив в якому випадку варто звернутися за допомогою до комп’ютерної томографії, а коли робити рентген-обстеження

23 жовтня 2020, 12:36 comments1419
Поділіться публікацією:

Для певної групи людей COVID-19  — серйозне випробування,  тому необхідно визначитись як правильно  діагностувати хворобу. Про дієві способи діагностики на свої сторінці у Facebook розповів лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський.

 КТ чи ренген: лікар-інфекціоніст пояснив що в яких випадках використовувати

Фото: diagnost-kt.org.ua

За словами лікаря, COVID-19 – підступне захворювання. Вірус сам по собі доволі слабкий і не здатний зашкодити легеням. Все залежить від  нашої імунної системи. Сильний та збалансований імунітет не залишає вірусу жодного шансу. Саме тому більшість може не помітити виражених ознак коронавірусу, якщо хвороба протікає непомітно.

"Розберемось з одним ключовим  моментом – що бачить комп’ютерна томограма (КТ) при COVID-19? Ще навесні стало зрозумілим, що томографія показує щось дивне. Ще тоді підкралась підозра, що попри залізобетонний запис на висновок лікарів-діагностів – "двобічна полісегментарна пневмонія" ми маємо справу точно не з класичним запаленням легень. Стає зрозуміло, що КТ зі своїми матовими скельцями нам не допомагає, а лише заважає правильно оцінювати стан хворих. І страшенно лякає пацієнтів", — зазначив лікар.

При цьому лікар додає, що вказувати в історії хвороби двобічну пневмонію при коронавірусі, яку виявило обстеження КТ  некоректно, а  описувати матові скельця як прояв пневмонії – хибно. Вірус у легені потрапляє через верхні дихальні шляхи, і то – лише в переважної більшості пацієнтів. 

Лікар-інфекціоніст зазначає, що COVID  пригнічує імунну реакцію та у великій кількості  потрапляє в легені. Там його атакують та знищують захисні клітини, проте із запізненням. У результаті – розвивається посилена імунна відповідь, яка здатна при певних обставинах заподіяти більше шкоди, ніж користі. Один з таких негативних проявів – підвищена проникність судин, що призводить до потрапляння рідини з кров’яного русла в альвеоли легень. Як наслідок – набряк, який може бути спричинений підвищеною секрецією гіалуронової кислоти в легенях. А вищезгадані матові скельця на КТ – це ніщо інше як візуалізація ділянок набряку, спричинених накопиченням гіалуронової кислоти в легенях.

"На ранніх стадіях КТ легень бачить набряк, а не бактеріальну пневмонію. Це – характерний патологічний процес для коронавірусної хвороби", — підбив підсумки пан  Дубровський. 


Нагадаємо, "Коментарі" повідомляли, коли відступить коронавірус.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини