Головна Новини Здоров'я наше тіло Хруст та тріск у суглобах: коли симптоми сигналізують про серйозні проблеми
commentss НОВИНИ Всі новини

Хруст та тріск у суглобах: коли симптоми сигналізують про серйозні проблеми

Чому хрустять суглоби та що з цим робити

2 жовтня 2024, 22:12
Поділіться публікацією:

Хруст у суглобах, або крекіт, є досить поширеним явищем, яке може викликати занепокоєння у багатьох людей. Це звуки, які виникають при русі суглобів і можуть бути схожими на тріск, клацання або навіть скрип. У більшості випадків хрустіння суглобів не є ознакою серйозного захворювання, але іноді воно може свідчити про наявність певних проблем зі здоров'ям. Про причини та наслідки хрусту у суглобах розповідає портал “Коментарі”.

Хруст та тріск у суглобах: коли симптоми сигналізують про серйозні проблеми

Ілюстративне фото

Причини хрустіння суглобів

Однією з найпоширеніших причин хрустіння суглобів є утворення та розрив газових бульбашок у синовіальній рідині, яка змащує суглоби. Коли суглоб розтягується або згинається, тиск у ньому змінюється, що призводить до утворення бульбашок газу, які потім лопаються, створюючи характерний звук.

Іншою причиною хрустіння може бути тертя між сухожиллями, зв'язками або іншими тканинами навколо суглоба. Це може статися, коли сухожилля або зв'язки переміщуються через кісткові виступи або інші структури.

Хрустіння суглобів може бути пов'язане з травмами або запальними процесами, такими як артрит. У таких випадках хрустіння може супроводжуватися болем, набряком та обмеженням рухливості.

З віком суглоби можуть зношуватися, що призводить до втрати хрящової тканини та появи хрустіння. Це особливо поширено серед людей старшого віку та тих, хто займається важкою фізичною працею або спортом.

Що робити, якщо хрустять суглоби

Якщо хрустіння суглобів не супроводжується болем, набряком або обмеженням рухливості, то, швидше за все, це не є серйозною проблемою. Однак, якщо ви відчуваєте дискомфорт або інші симптоми, варто звернутися до лікаря для обстеження.

Регулярні фізичні вправи допомагають підтримувати здоров'я суглобів та запобігають їх зношуванню. Важливо обирати вправи, які не перевантажують суглоби, такі як плавання, йога або піші прогулянки.

Збалансоване харчування, багате на вітаміни та мінерали, сприяє здоров'ю суглобів. Особливо важливими є вітамін D, кальцій та омега-3 жирні кислоти, які підтримують здоров'я кісток та хрящів.

Захищайте суглоби від травм, використовуючи захисне спорядження під час занять спортом та дотримуючись правил безпеки на роботі та в повсякденному житті.

Якщо хрустіння суглобів викликає занепокоєння або супроводжується іншими симптомами, зверніться до лікаря або фізіотерапевта. Вони можуть провести обстеження та призначити відповідне лікування або реабілітаційні заходи.

Раніше портал “Коментарі” повідомляв, про які проблеми сигналізує біль у коліні




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини