Головна Новини Здоров'я наше тіло Гепатит А у дітей - факти, які повинні знати кожні батьки
commentss НОВИНИ Всі новини

Гепатит А у дітей - факти, які повинні знати кожні батьки

Симптоми гепатиту А включають лихоманку, нудоту, блювоту, діарею і жовтяницю - для захисту дитини від даної інфекції рекомендується імунізація

26 січня 2021, 17:01
Поділіться публікацією:

Гепатит А (також званий хворобою Боткіна) викликається вірусом (англ. HAV), який вражає печінку. Вірус гепатиту А живе в сечі, він поширюється, коли діти або дорослі вступають в контакт з об'єктами, продуктами харчування або водою, які були заражені вірусом. Інкубаційний період складає від двох до шести тижнів.

Гепатит А у дітей - факти, які повинні знати кожні батьки

Здорова печінка. Фото: guideh.clinic

Гепатит А широко поширений в бідних країнах з недостатнім рівнем гігієни, особливо там, де немає хороших каналізаційних систем.

Симптоми гепатиту А

У більшості дітей з гепатитом А, особливо у малюків, багато симптомів захворювання не виявляються. Ознаки гепатиту А з'являтися раптово — вони включають такі загальні симптоми, як втома, лихоманка, нудота, втрата апетиту, блювота і діарея. Пізніше на шкірі дитини може розвинутися сильний свербіж, животик може бути трохи опухлим і викликати больові відчуття над верхньою правою стороною, де знаходиться печінка. Через кілька днів у дитини розвивається жовтяниця (шкіра і білки очей можуть мати жовтуватий відтінок), сеча набуває темний коричневий колір.

Інфекція гепатиту А зазвичай не триває довго, на відміну від інфекцій гепатиту В і гепатиту С. Гепатит A не має хронічної стадії розвитку і не викликає постійних пошкоджень печінки. Після інфікування імунна система утворює антитіла проти вірусу гепатиту A, які забезпечують подальший імунітет.

Лікування гепатиту А

Вилікувати гепатит А неможливо, тому лікування націлене на поліпшення симптомів дитини. Якщо малюк страждає від діареї або блювоти, обов'язково переконайтеся, що він п'є багато рідини, щоб уникнути зневоднення.

Запобігання гепатиту А

У будь-якій частині світу, але особливо в місцях без належних каналізаційних систем, ключем до запобігання гепатиту А є хороша гігієна, така як миття рук після відвідування туалету, зміни підгузників і перед приготуванням їжі.

Імунізація проти гепатиту А рекомендується всім дорослим і дітям, які збираються відвідати місця з високим ризиком контакту з гепатитом А. Вакцина проти гепатиту А захистить вашу дитину приблизно на 20 років.

Раніше "Коментарі" писали про 6 заборон самолікування — коли і чому не можна діяти в обхід лікарів



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.parents.com/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини