Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Нещодавнє дослідження виявило, що збільшене споживання цинку може позитивно вплинути на здоров'я печінки. Вчені з лікарні Осака-Росаї в Японії дійшли висновку, що цинкові добавки можуть зменшити ризик розвитку раку та інших захворювань печінки.
Фото: з відкритих джерел
У ході клінічного експерименту вчені працювали з 267 пацієнтами, які мали різні захворювання печінки, зокрема гепатит В та С, алкогольний цироз і неалкогольний стеатогепатит (НАСГ). Одна група зі 196 учасників отримувала добавки цинку двічі на день, а інша група з 71 людини не отримувала. Всі пацієнти проходили інші стандартні лікувальні методи, включаючи прийом амінокислот.
Через три роки результати підтвердили очікування дослідників: група, яка приймала цинк, показала покращення функцій печінки, зменшення запальних процесів і зниження ризику раку печінки. Водночас стан здоров'я пацієнтів, які не приймали цинк, погіршувався.
Вчені також з’ясували молекулярні механізми дії цинку. Виявилося, що його дефіцит активує особливі клітини печінки, зірчасті клітини, що призводить до перекисного окислення ліпідів. Це процес, коли активні форми кисню атакують поліненасичені жири, запускаючи ланцюгову реакцію, що призводить до накопичення жиру в печінці. Це накопичення може бути причиною розвитку різноманітних захворювань печінки.
Таким чином, дослідження показало, що споживання достатньої кількості цинку або дотримання рекомендованої норми може мати позитивний вплив на здоров'я печінки.
Раніше "Коментарі" писали, що білий наліт на язиці — поширене явище, яке може бути як безпечним, так і сигналізувати про різні проблеми зі здоров'ям. Тож важливо розуміти, у якому випадку необхідно звертатися до лікаря.
Новини