Головна Новини Здоров'я наше тіло Експерт розповів про нові сучасні методи лікування родимок
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт розповів про нові сучасні методи лікування родимок

Родимі плями та родимки - дивно поширене явище, але з кожним роком лікарі знаходять все нові й нові способи їх лікування

11 лютого 2021, 11:04
Поділіться публікацією:

За оцінками експертів, у 4 — 10% дітей розвивається гемангіома в перші тижні після народження. Переважає у дівчаток в співвідношенні 7:1, а також у близнюків і недоношених дітей.

Експерт розповів про нові сучасні методи лікування родимок

Родимка на обличчі. Фото: hochu.ua

Гемангіома викликана аномальним скопиченням кровоносних судин під шкірою, зазвичай знаходиться на голові і шиї. Більшість гемангіом — відносно невеликі плями рожевого або червоного кольору на шкірі.

"Існує величезний діапазон — від маленьких і крихітних, які є повністю нешкідливими, до величезних, які займають половину обличчя дитини", — говорить Ілона Фріден, доктор медичних наук і професор клінічної дерматології та педіатрії в Університеті Каліфорнії.

Оскільки більшість гемангіом у кінцевому підсумку зникають, педіатри традиційно рекомендують просто чекати, поки вони підуть. Насправді такий консервативний підхід частково є реакцією на минуле агресивне лікування: в 1930-40-х роках дітей з гемангіомою лікували за допомогою радіації. Тільки пізніше лікарі зрозуміли, що такий метод може викликати рак.

Мілтон Уонер, доктор медичних наук в лікарні Нью-Йорка, є відвертим прихильником більш раннього втручання, оскільки він вважає, що наявність шраму є набагато менш травматичним для дитини, ніж ходити з великою гемангіомою: "Діти розвивають почуття власної гідності у віці близько 3 років, тому ми прагнемо допомогти їм виглядати нормально в цьому віці".

Лікування гемангіоми

За статистикою одна з 10 гемангіом є досить серйозною, тому батьки повинні звернутися до фахівця якомога швидше. Такий випадок містить гемангіоми, розташовані біля носа, очей, губ або в генітальної області; гемангіоми, які охоплюють велику територію шкіри; ті, які кровоточать.

Стероїдні препарати є одним з основних методів лікування, які істотно зменшують розмір гемангіоми. Батьків часто турбує питання про побічні ефекти, такі як придушення імунної системи або уповільнення зростання, але лікарі стверджують, що переваги препаратів їх переважують.

Якщо стероїди не допомагають, лікарі можуть вдатися до використання ліків проти раку або до лазерного лікування. Лазери також часто застосовуються, щоб "зачистити" кровоносні судини або прибрати червоний колір на плоскій гемангіомі, яка знаходиться на обличчі. Лікарі можуть рекомендувати операцію в разі великих гемангіом, усунення яких не залишає помітні шрами, особливо коли родима пляма заважає нормальному диханню або зору дитини.

Раніше "Коментарі" писали, як насправді впливають різні продукти на організм людини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини