Головна Новини Здоров'я наше тіло Депресія, сонливість та тривожність: як осінь впливає на тіло та розум
commentss НОВИНИ Всі новини

Депресія, сонливість та тривожність: як осінь впливає на тіло та розум

Як тіло та розум реагують на прихід осені

17 вересня 2024, 12:24
Поділіться публікацією:

Коли дні стають коротшими, а темніє раніше, наш розум і тіло починають адаптуватися до нової пори року. Про цікаві зміни організму восени розповідає портал “Коментарі”.

Депресія, сонливість та тривожність: як осінь впливає на тіло та розум

Ілюстративне фото

Покращується пам'ять. Наукові дослідження показали, що мозок людини працює по-різному залежно від пори року. Фахівці з'ясували, що восени пам'ять насправді стає гострішою, оскільки частина мозку, яка відповідає за запам'ятовування, працює з більшою швидкістю. Ви навіть можете краще концентруватися і бути більш продуктивними в цілому.

Довший сон, ніж зазвичай. Цікавий факт: з усіх місяців люди сплять найбільше у жовтні, в середньому на додаткові 2,7 години на добу. Принаймні, так з'ясували дослідники з Гарварду. З початком осені люди починають частіше повтор сигналу будильника, ніж влітку, і це нормально. Насправді це класифікується як стан, який називається гіперсомнія, що є протилежністю безсоння. З коротшими днями та довшими ночами наш розпорядок дня змінюється, тому організм потребує більше відпочинку.

Однак якість сну не надто висока. Оскільки вдень на наші очі потрапляє менше ультрафіолетових променів, режим сну погіршується. Як наслідок, ми можемо спати довше, але вранці прокидатися досить млявими. Тому замість того, щоб натискати кнопку повтору будильника, постарайтеся лягти спати принаймні на 30 хвилин раніше.

Рівень тривожності може зрости. Для тих, хто бореться з тривожністю, осінь може бути особливо складною. Експерти кажуть, що майже кожна людина може зазнати впливу цієї сезонної зміни. Осінні зміни змушують людей відчувати себе дещо неконтрольованими. Наприклад, діти повертаються до школи після літніх канікул, а Різдво вже не за горами. Це потенційно може вплинути на роботу неврологічної системи.

Осінню тривогу іноді можна переплутати з сезонним афективним розладом (САР) — депресією або тривогою, яка виникає в холодні місяці, частково через зменшення кількості сонячного світла, з яким ми стикаємося.

Може виникнути зневоднення. Коли погода стає прохолоднішою, ми часто забуваємо пити стільки води, скільки могли б пити влітку, і п'ємо тепліші та зневоднюючі напої, такі як чай і кава. Лікарі радять встановити нагадування та контролювати, скільки води випили протягом дня. 

Попри зміни, восени ще можна насолодитися теплими променями сонця та порадіти барвам природи. 

Раніше портал “Коментарі” повідомляв про особливості трофейної риболовлі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини