Головна Новини Здоров'я наше тіло Чужорідне в вашому тілі: як позбутися від глистів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чужорідне в вашому тілі: як позбутися від глистів

Глисти можуть розташовуватися не тільки в органах шлунково-кишкового тракту

18 серпня 2021, 10:00
Поділіться публікацією:

Дуже часто нам хочеться почухати за вушком милу кішку у дворі або приголубити чужу собаку і часом спокуса настільки велика, що втримаються просто неможливо. А є й інша радість життя: зірвати з куща соковиту, ароматну ягоду полуниці і з насолодою з'їсти її прямо на місці. Прекрасно і радісно, чи не так? Однак рано чи пізно такі напади гедонізму можуть привести вас в кабінет паразитолога, а то і на операційний стіл. Гельмінтоз (іншими словами — зараження глистами) — дуже небезпечний патологічний стан, який не тільки доставляє дискомфорт носію, а й може загрожувати його життю. Тому якщо вже ви опинилися господарем цих паразитів, необхідно знати, як позбутися від глистів. Це важливо для того, щоб зберегти здоров'я, а також запобігти ускладненням і зараження оточуючих.

Чужорідне в вашому тілі: як позбутися від глистів

Глисти можуть розташовуватися не тільки в органах шлунково-кишкового тракту. Фото: pexels

Як зрозуміти, що є глисти

В першу чергу, для того, щоб позбутися від чогось, потрібно точно знати, що це в тебе це є. Саме тому, коли потенційні власники паразитів задаються питанням "Як зрозуміти, що в тебе глисти", їм варто прислухатися до свого організму і розпізнати його сигнали. Найпоширенішими симптомами гельмінтозу є:

Сверблячка в періанальної області (простіше кажучи, коли свербить анус);

Біль в животі, що виникає посеред ідеального образу життя і не має очевидних потенційних причин виникнення;

Шкірний висип, який  також не має будь-яких зрозумілих причин;

Підвищена чутливість до алергенів (реакція на них сильнішає, ніж зазвичай);

Підвищене слиновиділення;

Розлади травлення (включають в себе запор, пронос, нудоту, блювоту, підвищений або знижений апетит, тягу до певних продуктів);

Болі в м'язах;

Кашель (в переважній більшості випадків — сухий);

Однак глисти можуть розташовуватися не тільки в органах шлунково-кишкового тракту, а й в органах інших систем, в тому числі кровоносній, нервовій, сечостатевій та навіть опорно-руховій. У таких випадках головний симптом гельмінтозу — болі і запалення, які супроводжують ураження уподобаного паразитами органу. Наприклад, якщо глист легалізується в печінці, може виникати абсцес в її ураженій частці.

Але є і хороша новина: глисти у людини діагностуються легко, а значить, якщо вчасно звернутися до лікаря, можна врятувати своє здоров'я, а то й життя. Якщо у вас діагностований гельмінтів, лікар призначить вам препарат або комплекс препаратів, який допоможе позбутися від паразитів.

Терапія

У разі, якщо ви знаєте, що у вас, вашого вихованця, члена сім'ї або, наприклад, в садку або школі, куди ходить ваша дитина, є носії глистів, а звернутися до паразитолога немає можливості, варто застосувати медикаментозну терапію. На сьогодні фармакологічний ринок багатий препаратами в різних лікарських формах, які допомагають ефективно вирішити проблему як вивести глистів. Найбільш популярними варіантами, які не перегружають організм, але добре допомагають від глистів, є:

"Декарис" — цей препарат містить левамизол, який пригнічує нервово-м'язову систему круглих черв'яків і надає стимулюючу дію на імунну систему людини;

"Немозол" — відноситься до групи бензимідазолів, добре допомагає при гельмінтозі за участю нематод, цестод і трематод;

"Перантел" — такий препарат найчастіше призначається дітям. Відмінною рисою цих ліків є здатність впливу на гельмінта в будь-яку фазу його життєвого циклу (від яєць до статевозрілих представників);

Варто пам'ятати про те, що народні засоби хоч і заявлені як ефективні, але користі від них зовсім ніякої, а от шкоду вони заподіяти можуть. Це пов'язано з можливими алергічними реакціями на засоби рослинного походження і з тим, що по суті такі варіанти не роблять потрібного дії, а значить, прирівнюються до бездіяльності, яке може погіршити ситуацію і довести до реальної загрози життю пацієнта. Також не забувайте про те, що гельмінтоз — це захворювання, яке однозначно потребує лікування, а значить, до лікаря потрібно звернутися якнайшвидше. Особливо це стосується ситуацій, коли самолікування не дало плодів і тим більше якщо пацієнту стає гірше і з'являються нові тривожні симптоми.

Чужорідне в вашому тілі: як позбутися від глистів - фото 2

Профілактика

Ще один важливий момент — профілактика глистів, адже простіше не заражатися паразитами, ніж займатися лікуванням гельмінтозу. Основні шляхи передачі яєць гельмінтів включають в себе:

Контактами з вуличними тваринами або вихованцями чужих людей (годування, гри і ласки) з наступними дотиками до слизових рота, носа, очей і промежини немитими руками;

Контакти з людьми, які є носіями глистів або контактували з іншими зараженими людьми або тваринами;

Вживання в їжу неочищених овочів, фруктів і ягід;

Пиття неочищеної води з озер, річок, заток і т.д .;

Вживання свинини, яловичини і м'яса диких тварин, особливо якщо його погано приготовлено;

Вживання сирої риби.

Чужорідне в вашому тілі: як позбутися від глистів - фото 3

Намагайтеся уникати цих ситуацій, ретельно мийте руки з милом і щіткою, використовуйте антисептик. Також добре прожарювати м'ясо і рибу і пийте очищену воду, а вуличні тварини — не найкращий варіант для ігор, так що і від цього варто утриматися.

Загалом, завжди пам'ятайте про те, що навіть якщо ви не бачите глистів в воді, їжі, на шерсті або руках, це не означає, що їх там немає, а банальні правила приготування їжі і особистої гігієни допоможуть вам уберегти себе, своїх вихованців і рідних від гельмінтозу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини