Головна Новини Здоров'я наше тіло Чому в чоловіків росте живіт: від яких продуктів та при яких захворюваннях
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому в чоловіків росте живіт: від яких продуктів та при яких захворюваннях

Ми розповімо, чому в чоловіків з'являється "пивний" живіт і як його прибрати в домашніх умовах

8 листопада 2023, 23:45 comments7900
Поділіться публікацією:

Якщо уважно подивитися на людей навколо, то в багатьох чоловіків можна побачити великий живіт. Його часто називають "пивним", пов'язуючи його наявність із любов'ю чоловіка до хмільного напою. Насправді, великий живіт не завжди росте саме від пива, є й інші причини. Ми розповімо, які продукти сприяють зростанню живота, чому з віком збільшується живіт, при яких захворюваннях росте живіт у чоловіків і як прибрати живіт чоловікові в домашніх умовах.

Чому в чоловіків росте живіт: від яких продуктів та при яких захворюваннях

Великий живіт у чоловіків. Фото: Anastasia Kazakova, Freepik

Що таке "пивний" живіт у чоловіків

З погляду науки, наявність "пивного" живота — ознака надмірного вісцерального жиру, який накопичується навколо органів у черевній порожнині. Можна подумати, що великий живіт – це нічого страшного. Може, чоловік просто насолоджується життям, не голодує та приємно проводить час вечорами. Але вчені попереджають, що варто звертати увагу на "пивний" живіт. Дослідження показують, що надлишок вісцерального жиру може спричинити серйозні захворювання.

Чи винне пиво у зростанні живота у чоловіків

Отже, великий живіт говорить про те, що між органами черевної порожнини накопичилося багато зайвого жиру. Це відбувається через споживання висококалорійної їжі. У більшості випадків люди пов'язують проблему надмірного вісцерального жиру з пивом, тому часто кажуть, що вся справа в цьому напої. Але часом навіть ті, хто не вживає алкоголю, стикаються із проблемою великого живота.

Саме по собі пиво дуже низькокалорійне — у 100 мілілітрах напою близько 40 калорій. Проблема полягає в тому, що воно часто пробуджує апетит, і люди починають перекушувати чіпсами, сушеними закусками та іншими висококалорійними продуктами. А ті власники "пивного" живота, які не вживають алкоголь, просто регулярно переборщують із шкідливою їжею.

Дослідження, проведене у 2009 році в рамках Європейського перспективного дослідження раку та харчування (EPIC), показало, що "пивний" живіт з'являється лише у тих, хто тривалий час вживав кілька літрів пива на день. Загалом немає такого специфічного "пивного" типу ожиріння — це лише міф. Все залежить від висококалорійної закуски.

Які продукти сприяють росту живота

Білий хліб викликає жир на животі, тому що містить рафіновані вуглеводи і має високу калорійність. Одна його скибочка містить близько 80 калорій і 15 грамів вуглеводів із білого борошна. У список продуктів, що сприяють росту живота, входять шоколад, випічка, морозиво, чіпси та газовані напої, білий рис, макарони з борошна вищого гатунку, пакетовані соки і навіть деякі фрукти, такі як манго, банани та виноград.

Чому з віком збільшується живіт

З віком у багатьох людей збільшується живіт із низки причин. Це пов'язано, зокрема, з малорухливим способом життя та віковими змінами в організмі. Чоловіки додають вагу в середньому на 3,4% кожні 10 років у віці від 22 до 45 років, а жінки зазвичай збільшують вагу на 5% кожне десятиліття. Це пов'язано із уповільненням метаболізму, зменшенням фізичної активності та втратою м'язової маси. Зростання живота також може бути обумовлено зниженням активності деяких імунних клітин та споживанням рафінованих вуглеводів, які сприяють накопиченню жиру в черевній порожнині.

При яких захворюваннях росте живіт у чоловіків

Живіт росте при жовчнокам'яній хворобі, запорі або захворюваннях печінки.

Існують основні причини загального розтягування черевної порожнини:

— Асцит – накопичення рідини в животі.

— Перитоніт – запалення черевної оболонки.

— Інтраабдомінальний абсцес – скупчення гною в животі.

— Внутрішня кровотеча – можлива через розрив судин у животі. Аневризм черевної аорти та травма можуть викликати такі кровотечі.

— Функціональне здуття живота — стан, у якому живіт надувається без явної причини. Функціональне здуття живота може супроводжувати шлунково-кишкові розлади, такі, як синдром подразненого кишечника.

Як прибрати живіт чоловікові в домашніх умовах

Щоб позбутися жиру на животі, важливо скоротити споживання цукру. Потрібно виключити не лише солодощі, а й інші продукти, де є багато цукру, а також швидкі вуглеводи. Скоротіть вживання їжі та напоїв, у яких понад 5% цукру. Їх можна вживати не частіше ніж двічі на тиждень. Замініть швидкі вуглеводи на повільні. Замість білого рису краще вибрати бурий, а замість макаронів — кіноа або гречку. Цільнозерновий хліб краще для здорового харчування, ніж білий хліб. Регулярно займайтеся спортом та скоротіть вживання алкоголю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини