Головна Новини Здоров'я наше тіло Чому в Великобританії підтримують IQOS та електронні сигарети
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому в Великобританії підтримують IQOS та електронні сигарети

Стало відомо, чому в країні так підтримують електронні альтернативи паління

7 вересня 2021, 22:22
Поділіться публікацією:

Вже сьогодні в Англії розроблений державний курс щодо електронних альтернатив сигарет, бо вони значно зменшують статистику захворюваності  й смертність від раку легень. А також сприяють зменшенню навантаження на  місцеві заклади охорони здоров’я. Натомість в нашій країні лише дискутують з приводу того, якими мають бути закони й податкове навантаження для запровадження нових технологій для курців, зокрема вейпів, електронних сигарет, систем нагрівання тютюну.

Чому в  Великобританії підтримують IQOS та електронні сигарети

У Британії підтримують електронні сигарети (фото з відкритих джерел)

Які у Великобританії є заборони щодо паління

Відомо, що Англії найсуворіші в світі закони щодо тютюнопаління. Реклама тютюнопаління на телебаченні заборонена ще з 1985 року, далі уряд вводив ще суворіші обмеження.  В країні ніхто не рекламує сигарети на рекламних щитах, а з 2005 року тютюновим компаніям заборонили спонсорувати публічні заходи і спортивні змагання. З 2007 року  тамтешні курці не можуть курити в публічних місцях – ресторанах і кафетеріях. З 2016 року всі англійські цигарки почали продавати в однакових пачках болотного кольору. На ній величезну частину  займає засторога про шкоду паління. Ціни на цигарки тут щоразу підіймаються. Сьогодні пачка коштує 10 фунтів,  це понад 350 гривень.

Скільки людей в країні палять?

Відомо, що у 2011 році в країні палило близько 19% населення, а у 2018-му – 15%. Після цього скорочення кількості курців забороняти вже практично не було що. Відтак,  влада у Британії почала розуміти, що різні заборони є неефективними. Тож в країні почали запроваджувати сучасні інструменти, які є більш дієвими.

Електронні альтернативи паління: які інструменти підтримує влада у Великобританії?

Відомо, що майже всі медичні послуги в країн безплатні. Витрати людей на медицину майже завжди покриває британська Національна служба здоров'я – НСЗ (National Healthcare System).

У бюджеті Британії на медичні витрати припадає 18,9% грошей. Більшість витрат з бюджету йдуть на лікування захворювань, які пов'язані з курінням. Зокрема, раку легенів та хвороби дихальних шляхів.  Окрім цього британські лікарі повідомляють, що курці мають захворювання серцево-судинної системи. 

Відтак, тепер міністерство охорони здоров’я Британії підтримує нові електронні альтернативи паління, щоб побороти кількість смертних випадків від раку легень.

Перехід на менш шкідливі альтернативи, або відмова від паління навіть в середньому віці  допомагають знизити ризики померти від раку та інших хвороб які, пов'язані з палінням. Наприклад, якщо кумулятивний ризик смерті від раку легенів у чоловіків, які курили майже все життя, становить 16%.  Відповідно в інших людей, які кинули курити або перейшли на електронні сигарети в 60 років, цей показник становить лише 11%. Отож, математика у влади проста: чим менше випадків захворювань у курців  – тим більше грошей може зекономити на лікуванні.

МОЗ задля зменшення смертності від паління тепер  просуває електронні альтернативи куріння.

"Є чимало доказів того, що використання гаджетів для доставки нікотину набагато менше шкодить здоров'ю, і ми закликаємо курців спробувати електронну альтернативу", – розповів керівник МОЗ країни з медичних препаратів, алкоголю і тютюнових виробів, Розанна О'Коннор.

МОЗ Великобританії (Public Health England) заявило, що люди, які використовують системи для нагрівання тютюну, піддаються на 50-90% меншому впливу шкідливих і потенційно шкідливих речовин в порівнянні зі звичайними цигарками.

"У нашій країні використання систем для нагрівання тютюну надає велику допомогу курцям, щоб вони змогли відмовитися від традиційних сигарет, а потім і від вживання тютюну в цілому", – заявила лікар загальної практики і телеведуча Розмарі Леонард на Глобальному тютюновому і нікотиновому форумі GTNF.

У країні готові робити акцент на дві основні технології альтернатив паління: електронні сигарети/ вейпи і системи нагрівання тютюну. Перші працюють зі спеціальними нікотиновими рідинами, які випаровуються при нагріванні. Такий принцип роботи повністю усуває процес горіння і разом з ним – небезпечні для здоров'я продукти горіння.

У категорії пристроїв багато "безіменних" гаджетів та рідин з Китаю. Але є і більш серйозні, виробники і бренди: Juul, Blu, Logic. Системи нагрівання тютюну діють без рідин, замість цього використовуються особливі витратні матеріали – стіки з тютюном. Найвідоміші представники – IQOS, Lil, Glo.

 В Англії заплановані і вже впроваджуються такі заходи: освітні програми серед курців, щоб показати менш шкідливу альтернативу для тих, хто не хоче повністю відмовлятися від своєї звички; обов'язкові рекомендації від лікарів курцям повністю відмовитися від паління або хоча б замістити його менш шкідливими електронними пристроями;   доступність електронних альтернатив. Використання е-сигарет або IQOS має обходитися курцеві хоча б трохи дешевше за сигарети. Це стане стимулом рухатися у бік зменшення шкоди.

Нагадаємо, що видання "Коментарі" повідомляло про те, що куріння підвищує ризик не тільки раку легенів.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини