Головна Новини Здоров'я наше тіло Чому алкоголь не можна вживати разом з антибіотиками: лікарі попередили про побічні ефекти
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому алкоголь не можна вживати разом з антибіотиками: лікарі попередили про побічні ефекти

Медики наголошують, що спільний прийом алкоголю та антибіотиків може призвести до серйозних побічних ефектів

28 січня 2025, 11:30
Поділіться публікацією:

Багато людей, отримавши призначення на антибіотики, не поспішають відмовлятися від звичних алкогольних напоїв, таких як вино або пиво, і не обмежують себе під час святкувань чи вечірок. Однак спільний прийом алкоголю та антибіотиків може призвести до серйозних побічних ефектів.

Чому алкоголь не можна вживати разом з антибіотиками: лікарі попередили про побічні ефекти

Фото: з відкритих джерел

Зниження ефективності антибіотиків

Алкоголь прискорює виведення доксицикліну з організму, що може призвести до того, що антибіотик не буде діяти так довго, як потрібно для досягнення результату. Це створює ризик того, що інфекція залишиться недолікованою та може перейти в хронічну форму.

Нудота

Одним з найпоширеніших побічних ефектів антибіотиків є нудота. Алкоголь значно посилює цей ефект, додатково подразнюючи шлунково-кишкову систему.

Навантаження на печінку

Міноциклін може бути токсичним для печінки, а алкоголь ще більше погіршує її функціонування. Тому варто уникати поєднання цих двох речовин.

Нестача фолієвої кислоти

Алкоголь може знижувати рівень фолієвої кислоти, а прийом антибіотиків, таких як сульфаметоксазол і триметоприм, перешкоджає її засвоєнню. Це може призвести до серйозного дефіциту, особливо при лікуванні інфекцій черевної порожнини та шкіри.

Судоми

Фторхінолонові антибіотики можуть спровокувати судоми, а люди, які вже мали такий досвід, більш схильні до цього побічного ефекту. Алкоголь збільшує ймовірність появи судом, тому поєднання цих антибіотиків з алкоголем є небезпечним.

Портал "Коментарі" вже писав, що алкоголь впливає на центральну нервову систему, змінюючи баланс нейротрансмітерів у мозку. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nature Communications, алкоголь активує нейрони в гіпоталамусі, які зазвичай відповідають за голод. Ці нейрони, відомі як AgRP, стимулюють апетит, що призводить до збільшення споживання їжі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини