Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
На порозі Пасха — велике і світле свято, яке неможливо уявити без паски та крашанок. Звичайно ж, яйця хочеться пофарбувати якось незвично і красиво, але експерти радять відмовитися від штучних барвників.
штучні барвники для яєць (фото з відкритих джерел)
Хімік Алла Іщенко в програмі "Ранок з Україною" розповіла, яку небезпеку для здоров'я представляють штучні барвники. За її словами, найбільш шкідливими є харчові барвники, в складі яких є такі добавки: Е102, Е110, Е122 та Е124. А також варто виділити Е110, який проявляє канцерогенні властивості, тобто може викликати онкологічне захворювання. Але не тільки цей барвник може викликати рак, ще є Е124, який заборонений, наприклад, в США, Фінляндії, Норвегії та низці інших країн.
Експерт зазначила, що всі харчові барвники, зазначені на етикетці, здатні спровокувати алергічну реакцію, сенсибілізації, можуть проявляти свою негативну дію на шлунково-кишковий тракт. Такі небезпеки для здоров'я від барвників підтверджують і лікарі.
Найкраще фарбувати яйця натуральними барвниками, наприклад, шпинатом (для отримання зеленого кольору), куркумою (жовтий колір), кавою (коричневий), журавлиною / буряком / цибулевим лушпинням (червоний).
Нагадаємо, що на Великдень можна здивувати гостей і домочадців мармуровими яйцями, які виглядають оригінально і красиво. Що для цього потрібно, дізнайтеся в нашому матеріалі.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що доктор Бен Файнгольд, педіатр-алерголог, припустив, що харчові барвники можуть вплинути на поведінку дітей, зокрема викликати синдром дефіциту уваги та гіперактивності.
Новини