Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Різноманітні дослідження підтверджують, що чай, багатий на антиоксиданти та природні протизапальні речовини, може суттєво зменшувати ризики передчасної смерті, а також розвитку таких хвороб, як рак та діабет. Втім, вплив цих корисних властивостей на організм при додаванні цукру або штучних замінників цукру досі є предметом наукових дебатів.
Фото: 24 Канал
Нещодавнє масштабне дослідження, опубліковане у журналі Frontiers in Nutrition, розглянуло це питання на основі даних із найбільшої у Великій Британії бази UK Biobank. В аналізі брали участь 195 361 учасник віком від 37 до 73 років, інформація про їхні харчові звички, зокрема про споживання чаю з цукром, без нього або зі штучними підсолоджувачами, була зібрана у 2009–2012 роках.
Вчені розподілили учасників на чотири категорії: ті, хто не вживає чай; ті, хто п'є його без добавок; хто додає цукор; і хто використовує штучні підсолоджувачі. Важливо, що люди, які комбінували різні типи підсолоджувачів, не входили до аналізу. Більшість — понад 81% — віддавали перевагу натуральному несолодкому чаю, тоді як 12,2% додавали цукор і 6,2% користувалися штучними замінниками.
Протягом середнього періоду спостереження в 13,6 року зафіксували 11 718 смертей, з яких 6415 були спричинені онкологічними захворюваннями, а 2202 — хворобами серця і судин. Після врахування різних супутніх факторів, дослідники виявили, що вживання несолодкого чаю пов’язане з помітним зниженням ризику смерті. Найкращий ефект спостерігався у тих, хто щоденно випивав від 3,5 до 4,5 чашок — у них ризик передчасної смерті був на 20% нижчим у порівнянні з тими, хто зовсім не вживав цей напій.
Крім того, у цій категорії знизилася ймовірність смерті від раку на 14% та від серцево-судинних хвороб на 27%. Найбільша користь була помічена серед фізично активних учасників, тих, хто не страждає на діабет, та у представників білої расової групи.
Водночас у випадку споживання чаю з додаванням цукру чи штучних підсолоджувачів подібних позитивних результатів не виявили. Різниці у ризиках смертності, онкології чи серцево-судинних захворювань статистично не було зафіксовано — ні при помірному, ні при великому вживанні таких напоїв.
Таким чином, автори дослідження роблять висновок: щоб зберегти захисні властивості чаю, слід уникати додавання будь-яких підсолоджувачів. Для максимального оздоровчого ефекту найкраще вживати цей напій у чистому вигляді, особливо якщо мета — знизити ризик розвитку серйозних хвороб.
Як вже писали "Коментарі", багато хто з нас зберігає лимони в холодильнику, вважаючи це найкращим способом зберегти свіжість фрукта. Однак мало кому відомо, що заморожування лимонів — це ще ефективніший метод, який не лише подовжує термін їх придатності, а й розкриває нові корисні властивості.