Головна Новини Здоров'я наше тіло Артрит і артроз: у чому відмінності та ризик цих хвороб
commentss НОВИНИ Всі новини

Артрит і артроз: у чому відмінності та ризик цих хвороб

Хвороби суглобів у жодному разі не слід запускати

14 жовтня 2020, 04:45
Поділіться публікацією:

За оцінкою World Health Organization хвороби суглобів – одні з головних причин інвалідності у світі. Про це інформує Центр громадського здоров’я України.

Артрит і артроз: у чому відмінності та ризик цих хвороб

Серед поширених захворювань суглобів артрит і артроз. Відрізняються вони між собою причинами розвитку, особливостями патологічних змін, що відбуваються в суглобах, симптомами і лікуванням.

Так, вік пацієнтів з артритом середній та молодий (25-40 років), а з артрозом – після 60-65 років внаслідок зносу хрящової тканини. Підстави виникнення артриту – це інфекція, порушення метаболізму, відкладення солей в суглобах, тоді як артрозу – підвищене навантаження на суглоби, вроджені порушення. У групі ризику для артриту знаходяться діти 7-14 років, жінки після 60 років, інфекція і аутоімунні захворювання (наприклад, псоріаз), а для артрозу – люди похилого віку, спортсмени, працівники підприємств, пов’язані з постійним перенесенням тягарів, люди із зайвою вагою.

Серед симптомів такі:

1) Артрит – скутість рухів після пробудження, різкий біль в суглобах навіть у спокійному стані. Суглоби набрякають, стають "гарячими" на дотик, можлива висока температура (38-39 градусів), занепад сил і лихоманка.

2) Артроз – хрускіт в області суглобів, гострий біль при русі або навантаженнях на опорно-руховий апарат, у стані спокою проходить. З часом суглоб "твердне" через утворення кісткових наростів, людина не може рухати рукою, ногою, пальцями.

Зоною ураження при артриті є суглоби, кістки, внутрішні органи, а при артрозі – суглоби, хрящі, простір між кістками.

Зазначається, що небезпеку становлять запущені стадії захворювання, що може призвести до інвалідності. Однак своєчасна консультація лікаря та проведення необхідних обстежень дозволяють встановити точний діагноз, призначити правильне лікування і уникнути ранньої втрати функції суглобів, що збереже якість життя.

Артрит і артроз: у чому відмінності та ризик цих хвороб - фото 2

Нагадаємо, фахівці розповіли, чи можна захворіти на грип і коронавірус одночасно.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини