Головна Новини Здоров'я онкологія Як не захворіти на рак грудей: онколог дала поради
commentss НОВИНИ Всі новини

Як не захворіти на рак грудей: онколог дала поради

У світі щорічно понад мільйон жінок хворіють на рак грудей

5 листопада 2020, 16:20
Поділіться публікацією:

Рак грудей — найпоширеніше онкологічне захворювання у жінок, тому необхідно зробити все можливе, щоб мінімізувати ризик його розвитку. І в цьому допоможуть поради онколога Галини Майструк.

Як не захворіти на рак грудей: онколог дала поради

фото з відкритих джерел

Активний рух

Кожен день рухайтеся (бігайте, займайтеся танцями або швидкою ходьбою), хоча б по одній годині в день. Фізична активність допомагає підтримувати наш організм в тонусі.

Контролюйте свою вагу

Якщо ви страждаєте зайвою вагою і не знаєте, як її позбутися самостійно, тоді запишіться на прийом до дієтолога або ендокринолога. Надмірна вага та ожиріння можуть підвищити ризик розвитку раку молочної залози, так що не запускайте своє тіло.

Дотримуйтесь принципів здорового харчування

Перегляньте свій раціон харчування і виключіть з нього шкідливі продукти, наприклад, фаст-фуд. Щоденне вживання жирів не повинне перевищувати 30%. Додайте в меню більше свіжих овочів і фруктів, виключіть ковбаси, сосиски та інші перероблені продукти. Їжа і напої повинні мати мінімальну кількість цукру. І не забувайте контролювати вживання алкоголю.

Репродуктивні чинники

Онколог радить дівчатам народжувати першу дитину до 30-річного віку і підтримувати грудне вигодовування до одного року.

Спадковість

Важливо з'ясувати, чи хворів хтось у вашій родині на цю недугу. Якщо такі випадки були, тоді варто проконсультуватися з фахівцем про можливі ризики й необхідність генетичного тестування.

Самообстеження молочних залоз

Щомісяця можна самостійно оглядати свої груди, промацувати їх під час переодягання або під час прийому душу. Якщо ви виявили якісь ущільнення або запалення — звертайтеся до лікаря.

Мамографія

Після 45 років жінкам бажано пройти мамографію, ця процедура робиться, як правило, 1 раз у 2 роки, якщо від пацієнтки не надходить жодних скарг.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що онкологи "знайшли слабке місце" раку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини