Головна Новини Здоров'я онкологія Вчені винайшли вакцину проти раку: перші подробиці
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені винайшли вакцину проти раку: перші подробиці

Інноваційна вакцина пройшла першу стадію клінічних досліджень. Вчені вважають, що цей препарат може бути успішно використаний для лікування різних типів онкології.

11 листопада 2022, 20:17 comments2199
Поділіться публікацією:

Вчені з медичної школи Університету Вашингтона (США) вважають, що експериментальна вакцина, що пройшла низку серйозних клінічних випробувань, дійсно зможе використовуватися для лікування різних типів онкології. Вона виявилася безпечною у плані генерації сильної протипухлинної імунної відповіді.

Вчені винайшли вакцину проти раку: перші подробиці

Лікування раку / Фотограф: Miguel Á. Padriñán

Так, фахівці провели випробування вакцини за участю 66 жінок, які після лікування раку молочної залози досягли повної ремісії. Пацієнтів розділили на три групи та дали їм три типи ін'єкцій: першій давали низьку дозу вакцини, другій — проміжну дозу, а третій – високу дозу. Дослідники спостерігали за учасниками майже 10 років. Це дозволило виявити, що вакцина не викликає аутоімунної відповіді проти інших здорових тканин.

"Вакцина має побічні ефекти, аналогічні спостеріганим при вакцинації проти COVID-19. Приблизно половина учасників відзначали почервоніння та набряк у місці ін'єкції, деяку лихоманку, озноб та грипоподібні симптоми. Найбільше вони виявлялися у пацієнтів, які отримали середню дозу," зазначають фахівці .

Незважаючи на це, спеціалісти не могли не відзначити ефективність нового препарату. Жінки з поступальним раком молочної залози Her2 живуть не більше п'яти років, проте за допомогою цієї вакцини 80% пацієнток залишалися живими 10 і більше років.

Також нова вакцина здатна значно скорочувати кількість смертей.

Her2 викликає імунну реакцію, так званий цитотоксичний імунітет. Він пов'язаний із меншою ймовірністю рецидивів та низьким рівнем летальності. Щоб стимулювати цю імунну реакцію, дослідники розробили ДНК-вакцину, що містить інструкції для частини Her2, що викликає сильніші цитотоксичні імунні реакції.

На відміну від білкових вакцин, містять частину або весь білок, ДНК-вакцини містять інструкції ДНК для білка-мішені. Після ін'єкції ДНК поглинається клітинами, які продукують білок. А потім представляють його імунну систему для генерації цитотоксичної імунної відповіді.

Після успішного проведення першої фази клінічного дослідження вчені планують розпочати другу, вже серйознішу фазу досліджень.

Раніше "Комеентарії" писали про те, що до рошечних магнітних робіт зможуть винищувати рак: подробиці експерименту.

Читайте також: Невтішний прогноз: вчені показали, як виглядатиме людина у 3000 році (ФОТО).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини