Рубрики
МЕНЮ
Slava Kot
Курятина давно вважається одним із найздоровіших видів м’яса. В Україні вона має особливу популярність через доступну ціну, легкість приготування та ніжну текстуру. Але нове дослідження італійських вчених ставить під сумнів здоровість курячого м’яса.
Надмірна кількість курятини в раціоні створює ризик розвитку раку. Фото з відкритих джерел
У науковому журналі Nutrients фахівці з Національного інституту гастроентерології в Барі опублікували результати дослідження, в якому вони вивчили харчові звички майже п’яти тисяч дорослих італійців протягом 20 років. Основним завданням було оцінити вплив регулярного споживання м’яса птиці на здоров’я травної системи.
Результати виявилися несподіваними. Люди, які регулярно споживали понад 300 грамів птиці на тиждень, мали вищий ризик передчасної смерті від раку органів травлення на 27% більше, ніж ті, хто споживав не більше 100 грамів. Особливо зросли показники щодо раку печінки, шлунка, підшлункової залози, товстої кишки та жовчного міхура.
За даними Мінагрополітики, курятина вважається найпопулярнішим м’ясом українців. У 2023 році середній українець з’їдав близько 27 кг м’яса птиці. Це значно більше, ніж яловичини — 7,4 кг чи навіть свинини — майже 20 кг. Якщо перевести це у тижневі норми, то в середньому українець з’їдає 520 грамів курятини щотижня, що суттєво перевищує рекомендовану дослідниками межу у 300 грамів.
Науковці не закликають відмовитися від курятини, але наголошують на помірності вживання м’яса птиці. Також вони радять чергувати його з іншими джерелами білка, зокрема такими, як риба, яйця та бобові.
Раніше портал "Коментарі" повідомляв про три ознаки того, що рак уже запущений і невиліковний.
Також "Коментарі" писали про те, що таке метастази та як розпізнати їхні симптоми.
Новини